Washington és Kijev szerint Oroszország invázióra készülhet Ukrajna ellen

2021. december 27. 13:55

Moszkva a jelenlegi helyzetet az 1962-es kubai rakétaválsághoz hasonlította, amikor a világ az atomháború szélére sodródott.

2021. december 27. 13:55
null

Orosz diplomaták és katonai tisztségviselők a jövő hónapban tárgyalnak az Egyesült Államokkal arról, hogy Moszkva milyen biztonsági garanciákat vár Washingtontól – mondta el Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn. 

Egy nappal korábban a NATO közölte: főtitkára, Jens Stoltenberg azt javasolta, hogy hívják össze a NATO-Oroszország Tanács ülését január 12-re, amikor Brüsszelben a szövetség Katonai Tanácsának ülését tartják a vezérkari főnökök szintjén. A moszkvai külügyminisztérium jelezte: megkapta és tanulmányozza a javaslatot.

Putyin: Oroszország el akarja kerülni a konfliktust

Washington és Kijev szerint Oroszország invázióra készülhet Ukrajna ellen, amiről szerintük a nagyarányú orosz csapatösszevonások tanúskodnak az ukrán határ mentén.

Oroszország cáfolja ezt, és azt állítja, hogy Ukrajna és a NATO növekvő együttműködése élezte ki a feszültséget.

Moszkva a jelenlegi helyzetet az 1962-es kubai rakétaválsághoz hasonlította, amikor a világ az atomháború szélére sodródott. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön tartott évzáró sajtókonferenciáján azt mondta, hogy Oroszország el akarja kerülni a konfliktust, de azonnali választ vár az Egyesült Államoktól és szövetségeseitől a biztonsági garanciákra vonatkozó követeléseire. Moszkva szakértői szintű tárgyalásokat vár amerikai tisztségviselőkkel januárban Genfben.

Moszkva: a NATO vonja ki többnemzetiségű zászlóaljait szomszédai területéről

A Kreml követelései között vannak olyanok – például az orosz vétó Ukrajna jövendő NATO-tagságára –, amelyeket a Nyugat elfogadhatatlannak nyilvánított.

Moszkva követeli továbbá, hogy az Egyesült Államok távolítsa el atomfegyvereit Európából,

és a NATO vonja ki többnemzetiségű zászlóaljait Lengyelországból és a három  balti volt szovjetköztársaságból, Észtországból, Lettországból és Litvániából.

(MTI)

Fotó: Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2021. december 28. 11:00
talán fog-invázióra!
Kétes
2021. december 27. 21:13
Orbán Béke Nobeldíjat fog kapni, mert Magyarország NATO tagként meg tudta (eddig legalábbis) akadályozni az ukrán-orosz (közvetlen) háborút azzal, hogy blokkolta Ukrajna NATO tagságát.
Rocktoberi
2021. december 27. 20:58
Ukrajna esetében a kárpát-aljai magyarok sorsán kívül más nem érdekel. Tőlem nyugodtan visszacsatolhatják Oroszországhoz.
Box Hill
2021. december 27. 19:13
Oroszország nem kötött alapszerződést Ukrajnával, mint a mi Antallunk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!