Miután elverte Chavez pártját, Castro lett Honduras első női elnöke

2021. december 01. 21:39

Elvesztette az elnökválasztást a kormányzó Nemzeti Párt (PN) Hondurasban, így Xiomara Castro személyében az ország történetében először minden bizonnyal nő lesz az államfő – derül ki a pártok keddi közléseiből és a választási részeredményekből.

2021. december 01. 21:39
null

Kilvett Zabdiel Bertrand, a Nemzeti Párt főtitkára esti rádiónyilatkozatában azt mondta, pártja elismeri, hogy 12 év után vereséget szenvedett a választáson, amelyet a Castro vezette Szabadság és Újraalapítás Pártja (Libre) nyert meg.

David Chávez, a PN vezetője később közleményt adott ki, amely szerint pártja a konstruktív ellenzék szerepére készül.

A leadott szavazatok több mint felének megszámlálása után közzétett részeredmény szerint Xiomara Castro 53,4 százalékot szerzett, míg a Nemzeti Párt jelöltje, Nasry Asfura 34,1 százalékot.

Asfura jelezte, hogy már személyesen is gratulált Castrónak

Köszöntötte a győztest Antony Blinken amerikai külügyminiszter is,

aki kijelentette: Washington abban reménykedik, hogy együtt dolgoznak majd a hondurasi demokratikus intézmények megerősítésében, a gazdasági növekedés előmozdításában és a korrupció elleni harcban.

A 62 éves Xiomara Castro, akinek férjét, Manuel Zelayát 12 évvel ezelőtt puccsal mozdították el az elnöki posztról,

már korábban bejelentette győzelmét, és ígéretet tett arra, hogy a megbékélés kormányát fogják megalakítani. Juan Orlando Hernández jelenlegi elnök az elmúlt években sokat vesztett népszerűségéből, ráadásul márciusban az amerikai szövetségi ügyészség azzal gyanúsította meg, hogy együttműködött egy hondurasi kábítószer-kereskedővel. A választási részvétel a korábbiakhoz képest magas, 60 százalékos volt, és bár az európai uniós megfigyelők magát a voksolást nyugodtnak minősítették, megjegyezték, hogy a kampány idején viszont „példa nélküli politikai erőszakot” tapasztaltak.

(MTI)

Fotó: Orlando SIERRA / AFP

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mo ching
2021. december 01. 22:56
azzal gyanúsította meg, hogy együttműködött egy hondurasi kábítószer-kereskedővel A testvérével, ha jól emlékszem. Vagy az unokatesója? Családban marad. Amúgy ennek a nőnek a férjét már megpuccsolták egyszer az amcsi segédcsapatok, nem csodálkoznék, ha most is történne egy kis csetepaté hatalomátvétellel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!