Gyenge a negyedik Rutte-kormányba vetett közbizalom

2021. december 16. 13:38

A holland polgárok 82 százaléka alig vagy egyáltalán nem bízik az ügyvivő kormányfő, Mark Rutte most bemutatott koalíciós programjában.

2021. december 16. 13:38
null

A Hart van Nederland közvélemény-kutató intézet legfrissebb reprezentatív felmérése szerint a szerdán bemutatott közös program legjobban támogatott eleme a dolgozók, a családok és a középosztály tehermentesítésére szánt 3 milliárd eurós adócsökkentés volt. A hollandiai lakosok 61 százaléka támogatja ezeket az intézkedéseket. A minimálbér emelésére és a tanulmányi alaptámogatás visszaállítására vonatkozó tervek szintén többségi támogatást kaptak, 57, illetve 52 százalékot. 

A válaszadók kevesebb mint fele, 46 százaléka ért egyet az ingatlan-bérbeadói illeték eltörlésével és az ebből származó források lakásépítésre történő felhasználásával. A megkérdezettek 41 százaléka támogatja az egészséges táplálkozás ösztönzésére irányuló terveket, a cukoradó és a zöldség-gyümölcs 0 százalékos áfájának bevezetését. 

A kutatásban részt vevőknek csupán a 23 százaléka támogatja azt, hogy a kormány 35 milliárd eurót fektetne az éghajlatváltozás elleni küzdelembe. A beruházás egyebek között szélerőművek és napenergia-hasznosítás támogatására, valamint lakóházak hőszigetelésére irányulna.

A rekordhosszúságú kormányalakítási tárgyalások után hétfőn született koalíciós megállapodás a Rutte vezette Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD), a 66-os Demokraták, a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) és a Keresztény Unió között. A kormánykoalíció négy pártjának vezetői a holland parlamentben bemutatott közös programjukban ígéretet tettek arra, hogy több milliárd euróval küzdenek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért, lépéseket tesznek a lakáshiány felszámolására, továbbá megerősítik az oktatási és az egészségügyi rendszert. A parlament csütörtökön vitatja meg a koalíciós megállapodást. Mark Rutte előző – immár harmadik – kormánya azután mondott le, hogy kiderült: 2012 óta több ezer családot vádoltak meg tévesen adócsalással.

(MTI)

Nyitókép: Bart Maat / ANP / AFP

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2021. december 16. 21:31
Itt lassan felszabadul Maki, ha hollanduséknak kellene..
Falfirka
2021. december 16. 17:01
akkor mi a faszomnak szavazták meg negyedszer is???????????????????????? már mind bolondok a hollandok? ja, igen, azok.
llnnhegyi
2021. december 16. 15:19
Tulipán demokrácia! Rutte GENDER tuli- tuli hagymát árul. Tudnivaló,hogy a tulipán hagymával való nepbutitas a holland nép legnagyobb nyomorat hozta el korábban.
tevevanegypupu
2021. december 16. 14:54
Ez igen..ez a demokrácia..egy ilyen visszataszító ökörrel az élen..egy rongyoszsákból szedett-vedett kormánnyal..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!