Két év után újra lesz amerikai nagykövet Tokióban

2021. december 18. 09:49

Az amerikai szenátus jóváhagyta Rahm Emanuel jelölését a posztra.

2021. december 18. 09:49
null

Az amerikai szenátus jóváhagyta péntek este Rahm Emanuel jelölését a kulcsfontosságú tokiói nagyköveti posztra, amely több mint két éve nincs betöltve – jelentették hírügynökségek. A 62 éves Rahm Emanuel demokrata párt kongresszusi képviselő, Barack Obama elnök kabinetfőnöke, majd nyolc éven át chicagói polgármester volt. Októberi szenátusi meghallgatásán azt ígérte, hogy minden tőle telhető módon hozzájárul az amerikai-japán szövetségesi kapcsolat még szorosabbra fűzéséhez, és üdvözölni fogja, ha Tokió jelentősen növeli védelmi költségvetését. Ezekre azért van szükség – mondta –, mert Kína megosztó politikával akar tovább terjeszkedni. Noha Japán és Dél-Korea viszonya továbbra is feszült második világháborús ügyek miatt, hangsúlyozta, hogy a két országnak és az Egyesült Államoknak közös frontot kell alakítania Észak-Koreával szemben atom- és rakétaprogramja miatt, de más fenyegetések miatt is.    

Voltak kifogások a bal szárnyon

Joe Biden elnök – aki Obama alelnöke volt – azzal az indoklással jelölte őt tokiói nagykövetnek, hogy mint köztisztviselőnek nagy tapasztalata van, de a Demokrata Párt bal szárnyán belül kifogások merültek fel jelölése ellen, mert

chicagói polgármesterként az a vád érte, hogy el akarta leplezni az igazságot abban az ügyben, amelyben egy fehér bőrű rendőr 16 lövéssel agyonlőtt egy fekete tinédzsert.

Biden elődjének, Donald Trump elnöknek tavaly márciusban már volt egy jelöltje a tokiói nagyköveti posztra, de mielőtt a jelölésről a szenátus szavazott volna, Trump elvesztette az elnökválasztást.    

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden Jakartában kijelentette, hogy nemzetbiztonsági érdek az üres posztok betöltésére kiválasztott nagykövetek mielőbbi szenátusi jóváhagyása, ezért arra kérte a kongresszusi felsőházat, hogy gyorsítsa fel a jóváhagyási folyamatot. A múlt hét végéig a Biden-kormány nagykövet-jelöltjeinek mindössze 16 százalékát hagyták jóvá – mutatott rá Blinken, hozzátéve, hogy az előző három adminisztrációnál 70-90 százalékos volt ez az arány. „Lényegében minden előttünk tornyosuló problémát illetően, legyen az Oroszország, Kína vagy nem állami szereplők, kifejezetten megnehezíti külpolitikánk érvényesítését az a tény, hogy nem áll rendelkezésünkre a terepen teljes nemzetbiztonsági és diplomáciai csapat” – mondta Blinken. Azt ígérte indonéziai látogatásán, hogy az Egyesült Államok erősíteni fogja katonai és gazdasági kapcsolatait ázsiai partnereivel, ellensúlyozandó Kína egyre erősödő befolyását az indiai-csendes-óceáni térségben.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyúlgerinc
2021. december 18. 11:17
Hurrá! (Igaz, azt sem tudtam hogy eddig nem volt.)
amca
2021. december 18. 10:52
Na végre ,lelkiismeret furdalásuk van az amyknak. 300 000 halott Hiroshima.300 000 hulla Nagasaki. A World legnagyobb holokausztja.
Rugo
2021. december 18. 10:44
ez nem valami perverz zsidó?
Nehidd El
2021. december 18. 10:15
Végtelenül szimpatikus ember benyomását kelti. És ő a top 16%-ban van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!