Rendeletbe foglalták a tálibok, hogy a nő nem tulajdon

2021. december 06. 23:01

Emellett a rendeletben eltörölték a kényszerházasságot is.

2021. december 06. 23:01
null

A tálib kormány pénteken kiadott egy rendeletet, melybe beleírták, hogy a nő nem tulajdon. A rendeletben emellett eltörölték a kényszerházasságot, valamint leírták benne azt is, hogy a két nemnek egyenlőnek kell lennie. Újdonság volt még, hogy a megözvegyült nők 17 héttel a férjük halála után immáron újraházasodhatnak és szabadon választhatnak maguknak új párt.

A tálibok augusztusban foglalták el Kabult és a hatalomra kerülésük óta a nők jogai csorbultak: eltiltották őket a sporttól, az egyetemeken eltörölték a koedukált oktatást és hidzsáb viselésére kötelezték a nőket. Emellett, amikor megkérdezték egy tálib vezetőtől, hogy lesznek-e nők az új kormányban, az röviden kifejtette, hogy: „nem”.

Nyitókép: Kabul, 2021. október 27.
A tálibok és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcok miatt otthonukból kitelepített afgán nők várakoznak élelmiszercsomagra egy német segélyszervezet kabuli elosztóhelyén 2021. október 27-én. David Beasley, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) igazgatója szerint a 39 milliós Afganisztán lakosságának több mint felét, 22,8 millió embert fenyegeti az éhínség.
MTI/EPA

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
APA152
2021. december 25. 18:42
"Rendeletbe foglalták a tálibok, hogy a nő nem tulajdon " Hol van ilyenkor a Kabul Kórója? Hát nem hallja/látja ezt? Azonnal elindítani a 7 es cikkelyt ellenük. Még képesek lesznek egy gyermekvédelmi törvényt is megalkotni ezek a megátalkodottak.
Akitlosz
2021. december 07. 19:06
"A rendeletben emellett eltörölték a kényszerházasságot, valamint leírták benne azt is, hogy a két nemnek egyenlőnek kell lennie." Nem tisztelik a Koránt? Két nő szava ér egy férfi szavát. Feltéve, hogy mindannyian igazhitűek. A hitetlenek szava semmit nem ér.
istvanpeter
2021. december 07. 10:52
Van ott kultúra kazal számra.
Mirtilla
2021. december 07. 10:52
Az iszlám anakronizmusa már a korakeresztényeknél is vitatéma volt.Mindössze egyetlen pozitivumát tudták megnevezni, hogy ti. hirdeti az egyistenhitet a korábbi, óarab pogánysággal szemben. Habár az ő istenképük egy könyörtelen, elentmondást nem türő , kegyetlenül büntető szupremácia.Még a saját józanul gondolkodó hittudósaik is kifogásolták a poligámiát és a nők megitélését. Abu Kurra már több mint ezer éve közzé tette érveit az egynejüség és a nők egyenjogusága mellett. Szerinte az Isten Ádámnak csak egy asszonyt adott és a Korán szerint a parázna férfi ugyanugy száz ütést érdemel,mint a parázna nő. Továbbá a poligámia csak az állandó civakodás forrása, az Isten pedig a békét szereti igy neki a monogámia kedvesebb. A tálibok tragikomikus lemaradása évezredekben mérhető. Ők még most is mérgezett nyilakkal akarnak szembeszállni a távirányitásu csodaeszközökkel. Sirjunk vagy nevessünk rajtuk ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!