Elmarasztaltak egy holland edzőtermet, mert nem engedett be egy transznemű nőt a női öltözőbe

2021. december 28. 17:28

A sportcentrum vezetése – állítása szerint – el akarta kerülni, hogy a helyiséget használó többi nő a transznemű személy férfi nemiszervével szembesüljön.

2021. december 28. 17:28
null

A holland emberi jogi hatóság szerint, egy meg nem nevezett fitneszközpont diszkriminált egy transznemű nőt, amikor a személyzet megtiltotta neki a belépést a női öltözőbe.

A sportcentrum vezetése, állítása szerint, el akarta kerülni, hogy a helyiséget használó többi nő a transznemű személy férfi nemiszervével szembesüljön,

ezért felkérték, hogy a férfiöltözőt, vagy a női mellékhelyiséget használja. Pénzügyi és építéstechnikai okokra hivatkozva elutasították továbbá az érintett javaslatát miszerint nem-semleges öltözőt kellene biztosítaniuk. A transznemű nő ezt követően diszkriminációra hivatkozva panaszt tett az állami esélyegyenlőségi testületként működő emberi jogi hatóságnál.

A szervezet határozatában azt hangsúlyozta, hogy a holland jog szerint

a nemváltoztató műtét nem szükséges már ahhoz, hogy valakit ellenkező neműként ismerjenek el”.

A döntésben kifejtették, hogy „nem lehet különbséget tenni a cisz-nők (olyan nők, akik azonosulnak a természetes biológiai nemükkel) és a transznemű nők között, és egyiknek vagy a másiknak több vagy kevesebb jogot biztosítani”.

Hollandia 2014-ben vezetett be új jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik a transzneműek számára, hogy hivatalosan is bejegyeztessék nemváltásukat, anélkül, hogy orvosi beavatkozásoknak kellene magukat alávetniük. Az emberi jogi hatóság tanácsadói szerepet tölt be, és megállapításai nem kötelező érvényűek.

(MTI)

Nyitókép: Illusztráció.
MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ildikó99
2022. január 10. 14:09
Miért nem fognak ott az öltözőbe össze a nők aztán jól elvernék női modban
Hopsz Juliska
2021. december 30. 19:03
Én, mint NŐ - nem akarom, hogy velem egy öltözóben ott legyen egy magát nőnek képzelő akárki! Mi van, ha ufo? Női öltözőbe csak nők lgyenek - a többinek lehet csinálni nemsemleges öltözőt. Már az zavar, hogy nőnek képzeli magát - amikor xy.
Rágó
2021. december 30. 18:34
A holland törvények szerint elég ha transzneműnek vallja magát a férfi. Irány a női öltöző. Lehet gyönyörködni. Azért lehet, hogy a harciasabb csajok fejbevágják egy féltéglával. Nem veszélytelen.
Ildikó99
2021. december 30. 13:28
Ez a nyílt kukkolás
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!