Ferenc pápa a Szent Péter téren: A párbeszéd a megoldás

2021. december 25. 13:44

Az egyházfő többek között humanitárius támaszt sürgetett a menekülteknek.

2021. december 25. 13:44
null

Az eső ellenére több ezren hallgatták a Szent Péter téren Ferenc pápa karácsonyi beszédét, melyben az egyházfő a pandémia okozta bezárkózás helyett párbeszédet, egymásra figyelést, közös cselekvést szorgalmazott a társadalomban éppúgy mint a nemzetközi politikai konfliktusok megoldásában. Ferenc pápa kijelentette, a járvány nehéz próbára tette a társadalmi kapcsolattartást, és nemzetközi szinten is fennáll a veszély, hogy „az összetett válsághelyzetekben a rövidebb kitérőre esik a választás a párbeszéd hosszabb útja helyett, pedig az az egyedüli, mely megosztott és tartós megoldáshoz vezet.”    

Beszédében szokás szerint felsorolta a világ konfliktusok dúlta térségeit az első helyen a több mint tíz éve háború dúlta Szíriát említve. Ukrajnában is párbeszédet szorgalmazott a „rákként elhatalmaskodó konfliktussal” szemben. Humanitárius támaszt sürgetett a menekülteknek, védelmet az erőszak áldozataivá váló nőknek és gyermekeknek, valamint olyan

környezetvédelmi politikát, amely a jövő generációk számára élhető Földet biztosít.

A tavaly karácsonyi zárlattal ellentétben Ferenc pápa ismét a Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról mondta el beszédét és nyitva volt a Szent Péter tér is.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Laudaricus
2021. december 25. 19:18
Nem a párbeszéd a megoldás. Hanem a cselekvés, ami megóvná Európát a nagy bajtól: a bevándoroltatás leállítása.
Most80
2021. december 25. 18:54
Minden Jóembert tisztelettel arra kérnék, hogy legyen szíves a saját kontójára jóemberkedni. Más hobbija nem okozhat senkinek súlyos károkat.
Hesperia
2021. december 25. 18:15
Olyan jó lenne, ha pontosan használná mindenki a fogalmakat! A MENEKÜLTEKRE gondolt a Szentatya? Azokra, akik az életben maradásuk érdekében kimenekültek valahonnan és most a közvetlen közelben várnak segítséget? Velük szolidáris minden jóérzésű ember, de ez nem jelenti azt, hogy be kellene őket telepíteni más kontinensekre, sok ezer kilométerre a hazájuktól. Ha viszont a hívatlan, önkényes BEVÁNDORLÓKra gondolt, velük szemben inkább én, őslakos bensszülött várok szolidaritást és védelmet. Kérem, segítsenek, hogy ne tarolják le az otthonomat, az életemet, ne számolják fel az identitásomat!
llnnhegyi
2021. december 25. 17:28
Böszme Pápa. Iszlám menekült harcosokat támogat! Sok a misebor Ferenc!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!