A román elnök után fehérorosz ellenzékiek is megkapják a Károly-díjat

2021. december 17. 12:48

Szjvatlana Cihanouszkaja az egyik díjazott.

2021. december 17. 12:48
null

A fehérorosz ellenzék litvániai száműzetésben élő vezetője, Szvjatlana Cihanouszkaja és két ellenzéki társa, Marija Kolesznyikova és Veronika Zepkalo kapja a 2022-es Nemzetközi Károly-díjat – közölte a kitüntetést odaítélő testület pénteken. A három nő a szabadságért, a demokráciáért és az emberi jogokért folytatott állhatatos és másokat is bátorító munkájáért kapja a kitüntetést – indokolta a testület. Jürgen Linden elnök elmondta: mindhárman nagy örömmel fogadták a hírt. A díjátadó ünnepségre 2022. május 26-án kerül sor az aacheni városháza koronázási termében.

A díjat 1950 óta ítélik oda az európai egységért végzett kiemelkedő munkásság elismeréseként. Legutóbb Klaus Iohannis román elnök kapta meg a rangos kitüntetést, de a díjazottak között van Emmanuel Macron francia elnök és António Guterres ENSZ-főtitkár is.

Cihanouszkaja az ellenzék elnökjelöltjeként indult Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő ellen a 2020-as elnökválasztáson férje, Szjarhej Cihanouszki helyett, akit 2020 májusában letartóztatták. A választást hivatalosan Lukasenka nyerte meg a szavazatok 80,1 százalékával. Az ellenzék szerint meghamisították az eredményeket, és valójában Cihanouszkaja győzött, aki utána az üldöztetés elől külföldön keresett menedéket. A választásokat követően tömegtüntetések kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők levertek. A hatósági túlkapások miatt az Európai Unió és az Egyesült Államok is szankciókat vetett ki Fehéroroszországra.

Cihanouszkaja és Zepkalo személyesen veszi át a díjat, míg Kolesznyikova helyett testvére megy el az ünnepségre – mondta el Linden. Kolesznyikovát szeptember elején egy vitatott eljárás keretében tizenegy év kényszermunkára ítélték.

(MTI, fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. december 18. 08:23
Bazdmeg, ez nem a márkizaj parókában?
critical man
2021. december 17. 20:29
16 évig nem tudja megmutatni a férjének a ribanc.
zakar zoltán béla
2021. december 17. 19:29
Jakab még nem Pedig még a székét is odaadná...
matykox
2021. december 17. 19:27
Röhej ez az "elismerés". Egyik kalergista gyagyás adja a másiknak - ahogy épp a Főszervező érdeke megkívánja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!