Elindult a gáz az Északi Áramlat 2 vezetékbe

2021. december 17. 20:14

Megkezdődött az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-2 gázvezetékpár második vezetékének gázzal történő feltöltése – közölte pénteken a projektet üzemeltető Nord Stream 2 AG.

2021. december 17. 20:14
null

„Hasonlóan az első vezetéken elvégzett eljáráshoz, a második vezetéket is fokozatosan töltik fel gázzal, hogy elérjék a szükséges térfogat- és nyomásszintet” – hangzott a bejelentésben.    

Az első vezeték feltöltése október 18-án fejeződött be, amely így üzemkésszé vált.

A csőbe mintegy 177 millió köbméter úgynevezett technológiai gáz került, amely 103 bar nyomást biztosít a csőben. Ez elegendő a gázszállítás jövőbeni megindításához.    

A német szakhatóság még mindig vonakodik

A Nord Stream 2 AG-tól a német szövetségi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) szeptemberben kapta meg a független üzemeltetői minősítés iránti kérelmét, az EU harmadik energiacsomagja követelményeinek megfelelően. Uniós előírás, hogy a gáz kitermelését és vezetékes szállítását különböző vállalatok valósítsák meg.    

A német szakhatóság engedélyének kiadása a jövő évre is áthúzódik, azután az ügy az Európai Bizottság elé kerül majd.    

A Gazprom orosz gázipari cég szeptember 10-én jelentette be, hogy befejeződött az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat-2 gázvezeték építése. A vezetékpáron évi 55 milliárd köbméter földgáz szállítható. A Gazprom korábban azt remélte, hogy 5,6 milliárd köbméter még idén elérheti a német elosztórendszert.    

Az Ukrajnát elkerülő, 11 milliárd dolláros beruházás a duplájára, évi 110 milliárd köbméterre növeli a már meglévő Északi Áramlat kapacitását. Ukrajna számára kulcskérdés, hogy Oroszország milyen útvonalon fogja szállítani a gázt. A Moszkva és Kijev között jelenleg érvényben lévő tranzit-megállapodás 2024-ben jár le. Az ukrán felet megillető tranzitdíj elérheti az évi 3 milliárd dollárt.

(MTI)

Fotó: Odd ANDERSEN / AFP

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tintapaca
2021. december 19. 17:27
Majd ha Wunderleyen sovány valagába rúgnak a német nagyiparosok, akkor lesz Északi Áramlat 2. A Schzolz bébi meg csak pislog.
laborka
2021. december 18. 18:14
Hogy feltöltötték a vezetéket az egy dolog, de azt is letárgyalták és engedélyeztették, hogy merre is fog áramlani a gáz? Nehogy aztán mindkét oldalon csak szívni akarják....Ha esetleg gázvezetékként nem kap engedélyt azért frankurti levest - savanyúkáposzta levest oda-vissza küldhetnek egymásnak nem?
Makadám
2021. december 18. 17:52
"Uniós előírás, hogy a gáz kitermelését és vezetékes szállítását különböző vállalatok valósítsák meg." De ha létrehozunk egy ernyő leányvállalatot, akkor már minden rendben!
Járványfigyelő
2021. december 18. 17:31
"Ukrajna számára kulcskérdés, hogy Oroszország milyen útvonalon fogja szállítani a gázt. " Az lehet, viszont semmi közük hozzá...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!