Brit és észt katonák érkeztek a lengyel-belorusz határra

2021. december 02. 19:17

Megkezdődött csütörtökön a brit és észt katonák április végéig tartó missziója a lengyel-fehérorosz határon, amely nyár óta a Minszken át érkező migrációs nyomás alatt áll.

2021. december 02. 19:17
null

A misszió kezdetéről a lengyel államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) Twitter közösségi fiókján tettek közzé információt. Andrzej Duda lengyel elnök döntése alapján december 2-tól április 30-ig brit és észt egységek hadmérnöki és felderítő jellegű támogatást nyújtanak a lengyel hadseregnek a határ menti térségben – közölték.   

 

 

A brit alakulat létszáma  maximum 155 fő, az észté  pedig maximum 150 fő – olvasható a bejegyzésben.    

Pawel Soloch, a BBN főnöke csütörtökön, egy korábbi Twitter-bejegyzésében beszámolt arról a döntésről, amellyel a lengyel elnök jóváhagyta a brit és észt katonák tartózkodását Lengyelország területén. „Köszönjük az Egyesült Királyság és Észtország szolidaritását, politikai és katonai támogatását!” – írta Soloch.    

Novemberben döntöttek a britek a jelenlét mellett

A brit katonák támogatását novemberben jelentették be Ben Wallace védelmi miniszter lengyelországi látogatásakor, közölve: a hadmérnöki század feladata a határkerítés javítása és a határ menti utak átjárhatóságának biztosítása lesz. Később a lengyel nemzetvédelmi miniszter, Mariusz Blaszczak megerősítette, hogy Észtország is katonákat küld Lengyelországba a hibrid agresszió elleni védekezés támogatására.    

 

 

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok – Lengyelország mellett Litvánia és Lettország – keleti határához hónapok óta érkeznek illegális migránsok. A fehérorosz-lengyel határon az év elejétől közel 40 ezer határsértési kísérletet regisztráltak. Az utóbbi hetekben a külföldiek többször próbáltak tömegesen átjutni Lengyelország területére, miközben a közelben lévő fehérorosz fegyveresek részéről egy sor provokáció is történt a lengyel határőrség jelentései szerint.    

 

 

Lengyelország a jövő év közepéig 5 méter magas acélfalat emel a Fehéroroszországgal közös határszakaszon. A határ menti térségben szeptember elejétől keddig rendkívüli állapot van érvényben, ennek intézkedései nagy részét, köztük a belépési tilalmat helyettesítette szerdától az előző este kiadott belügyminiszteri rendelet.

(MTI)

Fotó: SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. december 03. 10:17
Kik akarják, hívják, szállítják a migránsokat? A németek. Kik vannak most segítségként a lengyeleknél? A britek. El Alamein. 3. csata. Mert ugye kettő már volt.
imre962
2021. december 03. 06:09
Az olasz tengerparton is lenne meló bőven! Sokkal több, mint a lengyel határon, mert a lengyel konzervatív kormány mindent is megtesz. Az olasz balos kormány pedig meleg takarókkal és tárt karokkal üdvözli a német és francia zászló alatt közlekedő migránstaxikból kiözönlő sáskahadakat. Luka rossz fiú, de Gyurka jó fiú, mert százszorosan nagyobb tételben szállíttatja az aranynál is értékesebb bociszemű nyaksebészeket.
nyugalom
2021. december 02. 21:25
Unio? Ursula?
DonCiccio
2021. december 02. 21:16
Az észtek ?? Nincs bajuk ? Hát keresnek maguknak. Az angolok ? Otthon minden rendben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!