Az EU aggódik a lengyel médiatörvény-módosítás miatt

2021. december 20. 16:29

Aggodalommal követjük a lengyel médiatörvény-módosítás pénteki megszavazásával kapcsolatos fejleményeket, az Európai Bizottság elvárja, hogy az uniós tagállamok jogszabályai ne gyakoroljanak negatív hatást a médiaszabadságra, hanem biztosítsák azt – jelentette ki Christian Wigand a brüsszeli intézmény illetékes szóvivője a testület hétfői sajtótájékoztatóján.

2021. december 20. 16:29
null

Az uniós szóvivő elmondta: a bizottság ez évi jogállamisági jelentésében már hangot adott a lengyel médiaszabadsággal kapcsolatos aggodalmainak, különös tekintettel a pénteken elfogadott törvényjavaslatra amely a TVN24 nevű, amerikai tulajdonú tévécsatornát is érinti.    

Pénteken a lengyel szejm véglegesen elfogadta a külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szóló törvénymódosítást, amelyet szeptember elején az ellenzéki többségű szenátus elutasított. Az így megszavazott, a következő lépésben az államfő elé kerülő törvénymódosítás értelmében a külföldi cégek csakis akkor kaphatnának médiaszolgáltatási engedélyt Lengyelországban, ha az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli jogi személyek részesedése bennük nem haladja meg a 49 százalékot.    

A törvény a médiavállalatok tulajdonosi szerkezetének kényszerű megváltoztatását eredményezheti, és komoly kockázatot jelent a médiaszabadságra nézve, miközben a lengyel médiaszektor már most az átpolitizálódás miatt szenved” - vélekedett Christian Wigand, aki hozzátette:  

A TVN4 csatorna tulajdonosa az amerikai Discovery társaság, de a hírtévét formálisan a Polish Television Holding BV nevű cég felügyeli, amely Hollandiában, az amszterdami Schiphol repülőtér területén – vagyis egy virtuális címen – van bejegyezve. A TVN24 működési engedélyét a lejárata előtt, már szeptember 22-én az illetékes lengyelországi testület meghosszabbította. A csatorna honlapján a pénteki szavazás után közzétett, a TVN Discovery Csoport által jegyzett nyilatkozat „a szabad média ellen elkövetett példátlan támadásnak” minősítette az új előírásokat. A nyilatkozat aláírói reményüket fejezték ki, hogy a lengyel államfő megvétózza a jogszabályt. Andrzej Duda korábban nem zárta ki ezt a lehetőséget.

(MTI)

Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vajda
2021. december 21. 06:43
Ez év augusztusának elején CsCs (csüngőhasú csutkány) kormányhatározatban rögzítette, hogy a Norvég Királyság 77 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak a Norvég alap támogatásának meg nem fizetése miatt. A határozat felhívta Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együttműködve tájékoztassa az Európai Unió intézményeit Norvégia magatartásáról, valamint vizsgálja meg, miként lehet Magyarország igényét a Norvég Alapból járó támogatások kapcsán jogi és egyéb úton érvényesíteni. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter pedig azt a feladatot kapták, hogy vizsgálják felül a Magyarország és Norvégia közötti gazdasági kapcsolatokat. Történt-e valami azóta? Teljesítették-e a miniszter hölgyek és urak a feladataikat? Fizetett-e már a Norvég Királyság? Mikor, és kitől kapunk erről tájékoztatást?
Szerintem
2021. december 21. 06:13
Legalább nem unatkozik az az EU. Amúgy, ki az az EU? Csak egyetlen döntéshozó testület van, ami az ET. Ott biztos nem, de akkor ki döntötte el, hogy aggódni kell? Az EB? Az EB-nek sincs joga rendelkeznie az országok felett, az ET helyett.
PPK
2021. december 21. 00:20
Miért aggódik az eu egy amcsi cég miatt?
PPK
2021. december 21. 00:20
Miért aggódik az eu egy amcsi cég miatt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!