ENSZ-főtitkár: Igazságtalan a határok járvány miatti lezárása

2021. december 02. 07:20

António Guterres szerint nem fogadhatók el olyan utazási korlátozások, amelyek egész régiókat szigetelnek el más területektől.

2021. december 02. 07:20
null

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint a határok lezárása igazságtalan, büntető jellegű és hatástalan eszköze az új koronavírus-variáns elleni küzdelemnek. New York-i sajtótájékoztatóján a főtitkár kijelentette, egy határokat nem ismerő vírus esetében nem fogadhatók el olyan utazási korlátozások, amelyek egész régiókat vagy országokat szigetelnek el más területektől.

„Ez nem hatásos eszköze a járvány elleni fellépésnek” – szögezte le, a dél-afrikai térség országait sújtó korlátozásokra utalva.

Guterres gyakoribb teszteléseket sürgetett

Az omikron vírusvariánst elsőként azonosító Dél-afrikai Köztársaságot említve Guterres úgy fogalmazott,

igazságtalan és erkölcstelen, ha egyes országokat kollektív büntetésben részesítenek azért, mert tudományos és egészségügyi információkat osztanak meg a világgal.

Hangoztatta, hogy a nemzetközi közösségnek megvannak az eszközei annak biztosítására, hogy az emberek biztonságban utazhassanak, és arra buzdított, hogy használják is ezeket. Úgy vélte, a kormányok az utazók gyakoribb tesztelésével például hatékonyabban tudnának védekezni a járvány terjedése ellen.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2021. december 02. 10:49
Kérdezett valaki, te pöcs?
iIonah
2021. december 02. 10:27
Ha nem lenne ez a nagy lófrálás, akkor talán a járványt is ki tudtuk volna bekkelni.
navis praetoria
2021. december 02. 10:19
Ja, ja. Igazságtalan és erkölcstelen az is, hogy valakit karanténra köteleznek, ha bevallja, hogy covidos tünetei vannak. Ez a manus nem komplett. Olyan az érvelése, mint valami pesti ellenzékinek.
Szerintem
2021. december 02. 10:15
Nyugi vén barom, a határokon papírok nélkül átgázoló kedvenceid jöhetnek mehetnek a világban, szabadon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!