Amerika bojkottálja a feltételezhetően ujgur kényszermunkások által gyártott kínai termékeket

2021. december 23. 19:30

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön aláírta azt a törvényt, amely a kényszermunka miatti aggodalmakra hivatkozva megtiltja a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban gyártott termékek behozatalát.

2021. december 23. 19:30
null

A jogszabály, amelyet december 16-án hagyott jóvá véglegesen az amerikai kongresszus, része annak a politikának, amellyel Washington elutasítja a muszlim ujgur kisebbséggel szembeni kínai bánásmódot. A kongresszus azután fogadta el a törvényt, hogy tagjainak sikerült engedményekkel áthidalni a képviselőházba és a szenátusba benyújtott szöveg közötti különbséget.    

Kompromisszum született

A kompromisszumos jogszabály – a benne szereplő megfogalmazás szerint – arra a „megcáfolható feltételezésre” épül, hogy Hszincsiang-Ujgur tartományban, ahol a kínai kormány átnevelőtáborokat hozott létre az ujgurok és más muszlim csoportok számára, minden áru kényszermunkával készült, és mint ilyennek tilos a behozatala.

A tilalom alól kivételt képeznek azok a termékek, amelyekről a gyártók egyértelműen bizonyítani tudják, hogy nem kényszermunka útján készítették őket.    

Kína tagadja, hogy visszaélések történnének Hszincsiang-Ujgur tartományban, amely előkelő helyet foglal el napelemekhez szükséges alkatrészek szállításában. Az amerikai kormányzat és számos emberi jogi szervezet szerint azonban Pekinggel szemben a népirtás gyanúja is fennáll.

(MTI)

Fotó: Hasan Esen / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. december 25. 22:06
Szófosó barom II.
B_kanya
2021. december 24. 08:00
Az USA egyetlen reménye a túlélésre és esetleg a többpólusú világban a legerősebb pólusnak maradni, hogy visszaszerzik a gyártást Kínából az USAba. Ha még lehetséges.
Búvár Kund
2021. december 24. 07:28
Inkább majd veszik az eldugott amcsi pincékbennéhbérért dolgozó, direkt ezért becsempészett dél-amekirai kényszermunkások által készített cuccokat. Legfeljebb majd szemérmesen lesütik a szemüket! :-) Ha nem tudom, nem fáj, hogy más is felpróbál...:-D
laborka
2021. december 24. 07:27
Ekkora képmutatást! Az elektromos autó, a laptop, a telefon-akkumulátorok gyártásához szükséges kobalt készlet többmint fele Kongóban található, az össz kobalt termelés 2/3-ad része itt történik. A The Guardian becslése szerint mintegy 25 ezer gyerek dolgozhat a kobalt bányákban, Köztük vannak, akik még a hetedik életévüket se töltötték be. Van ahol puszta kézzel védőfelszerelés nélkül (!) termelik ki a szálló pora miatt mérgező ércet. Azt gondolhatjuk, hogy teljesen feleslegesen, mintegy hobbiból teszik ezt és rakják végtelen halomba az ércet, mert az USA bojkottálja és nem veszi meg a hozzátapadt totál kizsákmányolás (bér=200 Ft/nap), gyermekmunka, vér, halál, szenvedés miatt.........Persze. Lószart. Veszik a svájci bányatulajdonostól mint a cukrot mert kell nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!