Svájcban népszavazással döntenek a Covid-szigorítások eltörléséről, miközben hetente 40-50 százalékkal több a fertőzött az országban

2021. november 27. 16:13

Ráadásul a svájciaké az egyik legalacsonyabb oltottsági arány Nyugat-Európában.

2021. november 27. 16:13
null

A svájci koronavírusos esetek száma exponenciálisan növekszik, ám mint az Euronews írja, ennek ellenére sem rendelnek el újabb szigorításokat, sőt: vasárnap népszavazás dönthet az eddigi korlátozások némelyikének felfüggesztéséről.

Mint a portál írja: svájci kormány a járvány kezdetétől fogva megpróbált egyensúlyozni: intézkedéseket hozott a koronavírus terjedésének megfékezésére, ugyanakkor igyekezett hű maradni a közvetlen demokrácia svájci rendszeréhez, amelyben a kormánynak kevés hivatalos hatalma van, és az embereké a végső szó.

Nem szigorítottak

A portál hozzáteszi: Svájcban a zárlatok sosem voltak olyan szigorúak, mint szomszédainál. Az emberek akkor mozoghattak a szabadban, amikor csak akartak, és az iskolákat is csak néhány hétre zárták be. Bevezették a Covid-igazolványt, amely vagy a védőoltást, vagy a negatív tesztet, vagy a megbetegedés utáni védettséget igazolja. Szeptember óta csak ennek felmutatásával lehet belépni a bárokba, kávézókba, éttermekbe, mozikba, múzeumokba, sporteseményekre és az egyetemi órákra.

A kormány azt remélte, hogy az intézkedések ösztönözni fogják az embereket a védőoltások beadására. Ehelyett sokan az utcára vonultak, számos erőszakos demonstrációt is tartottak, mások pedig elég aláírást gyűjtöttek össze ahhoz, hogy a vasárnapi népszavazáson megtámadják a Covid-igazolványt.

Nyitóképen: Covid-korlátozások miatt tüntető svájciak. Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vktzmnksr
2021. november 28. 08:18
" közvetlen demokrácia svájci rendszeréhez, amelyben a kormánynak kevés hivatalos hatalma van, és az embereké a végső szó. " Hát igen . Nálunk is bevezethetnék .
Dicsértessék
2021. november 28. 07:13
Én egyébként egyetértek velük. Nagyon túlzásba estek a megszorításokkal és a korlátozásokkal ott nyugaton.
Akitlosz
2021. november 28. 03:16
Svájcban számít, hogy mit szeretne a többség. Sehol máshol. A többi helyen diktatúra van, formálisan parlamenti diktatúra, de van ahol a kormány dönt, annak is csak a feje.
kunfia
2021. november 27. 21:57
Svájc 900ezerrel kevesebb lakos és harmadannyi halott,mint nálunk. Látszik,hogy szegények nagy bajban vannak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!