Olaszországban fog élni a National Geographic híres zöld szemű „afgán lánya”

2021. november 25. 22:22

A National Geographic fotójáról elhíresült zöld szemű „afgán lány” megérkezett Olaszországba – jelentette be csütörtökön az olasz kormány.

2021. november 25. 22:22
null

Mario Draghi kormányfő hivatala közölte, hogy Olaszország szervezte meg Sarbat Gula kimenekítését, miután a tálib hatalomátvétel után a lány segítséget kért Afganisztán elhagyásához. Az olasz kormány abban is támogatni fogja, hogy be tudjon illeszkedni – fűzték hozzá.    

Sarbat Guláról 1984 decemberében készítette Steve McCurry amerikai fotós a National Geographic magazin címlapján megjelent, híressé vált felvételét, az Afgán lányt, amely nyomán az „afganisztáni háború Mona Lisájaként” is emlegették őt. Az akkor 12 éves, vakító zöld szemű lányt egy menekülttáborban az afganisztáni-pakisztáni határon fotózta le, a felvétel a National Geographic 1985-ös júniusi számának címlapján jelent meg és később bejárta a világsajtót.    

Gula családja 1979-ben menekült Pakisztánba több ezer másik afgán családdal együtt, amikor a szovjet csapatok megszállták Afganisztánt.

McCurry nem tudta a lány nevét, és hiába utazott vissza többször is a területre, nem sikerült a nyomára bukkannia. 17 évvel később, 2002-ben találta meg Gulát Pesavarban. A nő akkor férje engedélyével levette burkáját, hogy McCurry készíthessen róla egy új portrét.    

Már a szovjetek elől is menekülnie kellett

2014-ben Pakisztánban tűnt fel, de 2016-ban azzal vádolták meg a hatóságok, hogy hamis iratokat szerzett, és ezért elrendelték deportálását. Kabulba szállították, ahol Asraf Gáni afgán államfő fogadást adott a tiszteletére az elnöki palotában, és kapott egy új lakást is.    

Több nyugati országgal együtt Olaszország is részt vett több száz afgán kimenekítésében Afganisztánból, miután az amerikai csapatok kivonulását követően a tálibok augusztusban átvették a hatalmat az országban.    

A Gula Rómába érkezését bejelentő közleményben Draghi hivatala úgy fogalmazott, hogy egykori fotója „szimbolizálja a viszontagságokat és konfliktusokat a történelemnek abban a fejezetében, amelyet Afganisztán és az afgán nép abban az időben élt át”. Gula kérését az ország elhagyásáról a civil társadalom tagjai, és különösen Afganisztánban működő nonprofit szervezetek támogatták. Kimenekítését „az afgán állampolgárokat érintő szélesebb körű evakuálási program és a kormány befogadásukra és integrációjukra vonatkozó tervének részeként Olaszország szervezte meg” – áll a közleményben.

(MTI)

Fotó: Haroon Sabawoon / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. november 26. 19:29
A más kultúrából származó nő. Egy magyar református közösség fiatal lelkésze interneten egy indonéz lánnyal ismerkedett meg. El is vette feleségül, és a hölgy ideköltözött, Magyarországra. Mellettem ült az istentiszteleten. Beszélgetést kezdeményeztem vele. Tudott már magyarul. Hogy az milyen boldog volt, hogy egy idegen országban egy ismeretlen Férfi őt, egy Nőt, emberszámba veszi, és beszélget vele, kíváncsi a mondanivalójára. Természetesen a lelkészt már jól ismertem. Más, sok évvel ezelőtt: Távolról ismertem egy Bangladesből idemenekült nőt. Szegény, sok évig mindenkire úgy nézett, mintha az meg akarná erőszakolni. A sokévi tapasztalata ezt diktálta. A megoldás az, amit tudunk, de nem tehetünk meg. Az iszlámot nem, más kultúráját nem változtathatjuk meg. De az iszlám megváltoztatja a miénket. Ha nem, fejünket veszik.
szemlelo
2021. november 26. 09:40
Egyébként a közeli felvételeken most már nem zöld a szeme. A korral megváltozott? Vagy már az "eredetit" is fotosoppolták, hogy hatásosabb legyen?
szemlelo
2021. november 26. 09:37
A robbanóanyag ebben a mondatban van: "az afgán állampolgárokat érintő szélesebb körű evakuálási program és a kormány befogadásukra és integrációjukra vonatkozó terve" Vagyis létezik egy európai program, hogy fél Afganisztánt idehozzák.
Bitrex®
2021. november 26. 08:14
Jut eszembe! Azért Berlusconi (85) előtt titokban kellene tartani a lányka (49) lakcímét, nehogy kedve szottyanjon egy kis ungabungára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!