Több mint 400 éves Mona Lisa-másolat kelt el Párizsban

2021. november 10. 10:10

Leonardo Da Vinci leghíresebb festményének hű másolatát 76 millió forintért vásárolta meg egy műgyűjtő.

2021. november 10. 10:10
null

Az Artcurial aukciósház eredetileg 150-200 ezer euróra (54-72 millió forintra) becsülte a mű értékét. Bár a másolat készítője ismeretlen, a szakértők szerint a művész a fontainebleau-i iskolához tartozhatott.

Az aukciót vezető Matthieu Fournier kiemelte, hogy a festmény annyira hasonlít az eredetihez, hogy a művész szükségszerűen előtte dolgozott,

ugyanazokat a színeket használta, amelyeket akkor a képen látott.

Az 1600-as évek elejétől több másolat is készült a Mona Lisa-ról

Júniusban egy másik híres Mona Lisa-másolat kelt el rekordnak számító 2,9 millió euróért (egymilliárd forintért) a Christie's párizsi aukcióján. A műgyűjtő Raymond Hekking kollekciójában szereplő úgynevezett Hekking-féle másolatot a műgyűjtő halála után családja bocsátotta árverésre.

Hekking haláláig ragaszkodott elméletéhez, hogy az ő képe az eredeti, és a Louvre-ban csak Leonardo remekművének másolatát állítják ki.

A világ egyik leghíresebb festményének tartott Mona Lisa 1517-ben került I. Ferenc francia király gyűjteményébe. Az 1600-as évek elejétől több másolat is készült róla.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. november 10. 22:07
Nem valami nagy ritkaság ez a Mona Lisa festmény.
Bitrex®
2021. november 10. 11:52
Oszt honnan tudni, hogy most melyik készült előbb, és melyik ér többet? Gondolom, egy laikus észre sem venné a különbséget. Lehet, hogy pont a Leonardot adták el potom 76 millióért.
vktzmnksr
2021. november 10. 11:33
Mesterségesen gyártott érzés . Ma már olyan a technológia , hogy egy az egyben olyan a festmény , mint az eredeti . Egy csúcs- fénymásolt , felületkezelt, milliméterre egyező méretű poszterről egy szakértő sem mondja meg három méter távolságról , hogy eredeti - e , vagy sem . Nem is azért festették , hogy irdatlan összegekért befektetésként szerepeljen . A szépségért és az alkotás gyönyöréért készültek .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!