Akár tízmillió dollárt is fizetne az amerikai külügyminisztérium a kiberbűnözők leleplezőinek

2021. november 05. 07:42

A DarkSide nevű csoport állhat a Colonial Pipeline elleni kibertámadás mögött is, amely miatt üzemanyaghiány alakult ki az Egyesült Államok keleti partvidékén.

2021. november 05. 07:42
null

Akár tízmillió dollárt is fizetne az amerikai külügyminisztériuma annak, aki olyan információval tud szolgálni, amely a DarkSide nevű kiberbűnözői csoportban vezető pozíciót betöltő személyek azonosításához, vagy tartózkodási helyéhez vezet – jelentette be Ned Price, a tárca szóvivője csütörtöki közleményében.

A DarkSide rendszeresen hajt végre zsarolóvírusos támadásokat

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint a profi kiberbűnözői csoport, a DarkSide állhat a Colonial Pipeline elleni májusi kibertámadás mögött. A cég május 7-én kapcsolta le a hálózatát, miután tudomást szerzett a kibertámadásról.

Emiatt az üzemanyag-szállítás az egész hálózaton leállt, és a vállalat informatikai rendszerét is részben le kellett kapcsolni. A leállást követően üzemanyaghiány alakult ki az Egyesült Államok keleti partvidékén.

Az FBI májusban közölte, hogy a DarkSide rendszeresen hajt végre zsarolóvírusos támadásokat, és

vélhetően Oroszországban vagy Kelet-Európában van a székhelye.

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön tudatta, hogy akár ötmillió dolláros jutalmat ajánl fel olyan információkért, amelyek alapján bármely országban letartóztatnak, vagy elítélnek egy DarkSide zsarolóvírus-incidensben részt vevő személyt.

„E jutalom felajánlásával az Egyesült Államok bizonyítja elkötelezettségét a zsarolóvírus-áldozatok világszerte történő védelme iránt és a számítógépes bűnözők általi kizsákmányolás ellen” – áll a közleményben.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mukk
2021. november 05. 09:46
A címben 10, a cikkben 5 millió dollárról van szó. Mivel összevissza beszélnek, így már nem is érdekel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!