Hollandiában már a dél-afrikai hatóságok bejelentése előtt felfedezték az omikront

2021. november 30. 13:32

Hollandiában már a Dél-afrikai Köztársaság bejelentése és az onnan induló járatok érkezése előtt azonosították a koronavírus omikron nevű variánsát – közölte a holland közegészségügyi intézet (RIVM) kedden.

2021. november 30. 13:32
null

A holland közegészségügyi intézet tájékoztatása szerint az omikront két, november 19-én és november 23-án vett vizsgálati mintában is kimutatták Hollandiában. Arról, hogy az érintettek jártak-e Dél-Afrikában, még nincsenek információk – közölték.Emlékeztettek, egy Johannesburgból és egy Fokvárosból induló járaton legalább 14, a koronavírus új változatát hordozó ember érkezett Hollandiába november 26-án.    

A világ számos országa felfüggesztette a dél-afrikai régióból érkező repülőgépek fogadását, mások az onnan érkező utasokra vonatkozó beutazási szabályokat szigorították.

Az Európai Bizottság pénteken a légiközlekedés leállítását javasolta a tagországoknak a dél-afrikai régióból és valamennyi érintett országból, hogy korlátozzák a vírus terjedését. A Dél-afrikai Köztársaság illetékes hatóságai csütörtökön számoltak be arról, hogy az országban a koronavírus új variánsát fedezték fel, amely akkor a B.1.1.529 nevet kapta. A közlés szerint az új variáns aggodalomra ad okot, mert könnyebben kikerülheti a szervezet immunválaszát, valamint gyorsabban terjed. Szakértők szerint az új változat mutatja az eddigi legnagyobb számú mutációt az eredeti koronavírus-variánshoz képest, és most elsősorban azt kell vizsgálni, hogy át tud-e valamilyen mértékben hatolni a koronavírus ellen jelenleg használatos oltóanyagok nyújtotta védelmen.

(MTI)

Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Himalája
2021. november 30. 15:10
"Az lenne a jó, ha valamilyen szelíd mutáns terjedne el, amivel együtt lehet élni, mint a többi légúti vírussal." A Dél-Afrikai orvos szerint, aki először figyelt fel az új mutációra azt állítja, hogy jóval szelidebb, a közönséges náthához hasonlítható. Ez idáig nem okozott pl. komolyabb tüdőgyladást.
diós guba
2021. november 30. 15:01
" Hogy lehet, hogy mindig jön egy új kurva mutáns, és még nagyobb hullám, amikor már egyre többen vannak beoltva és meggyógyulva is? Valami nagyon bűzlik itt." Nem bűzlik itt semmi,ilyen a természet, vad és könyörtelen. Csak egy párhuzamos példát hoznék fel, hogy megértsük a megérthetetlent. Soha nem tudtuk és nem is fogjuk tudni eltüntetni hazánkból a krumplibogarat. Ahol nem permeteznek ott leeszi a növényt ez a kolorádó bogár. Akár mivel is permeteznek a gazdák mindig kifejlődik, mutációval felbukkan egy ellenálló populáció. No igy lesz ez a Covid virussal is. Nem fog eltünni és mindig mással kell oltakozni. Az lenne a jó, ha valamilyen szelíd mutáns terjedne el, amivel együtt lehet élni, mint a többi légúti vírussal.
dr Justice
2021. november 30. 14:18
Ezt most csak azért jelentették be, mert vannak annyira píszík, hogy ne utazási embargóztassák megkülönböztetett módon "szegény afrikai országokat", ha már voltak annyira rendesek, hogy szóltak. Továbbá ne afrikai mutánsként definiálják, mert az is diszkriminatív. csak hogy tudjátok!
Vakfolt
2021. november 30. 14:13
Miért omikron?? Delta után az epszilon jön. Vagy ez olyan, mint amikor a tél tavaszba fordult, a tavasz nyárba, a nyár újra télbe, a tél átugrotta a tavaszt meg a nyarat és egyenesen őszbe csavarodott??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!