A holland kormány bocsánatot kért, amiért sterilizálásra kényszerítette a transzneműeket

2021. november 27. 19:53

Egy korábbi törvény a sterilizáció feltételéhez kötötte a transzneműek nemváltásának jogi elismerését.

2021. november 27. 19:53
null

A holland oktatási miniszter, Ingrid van Engelshoven az ügyvivő kormány nevében ismételten bocsánatot kért egy korábbi törvény miatt, amely a sterilizáció feltételéhez kötötte a transzneműek nemváltásának jogi elismerését – írta szombaton a helyi sajtó. A holland sajtó szerint a szombati bocsánatkérés egy rövid ceremóniával egybekötött közösségi találkozón történt, ahol a transznemű emberek arról beszéltek, hogy a törvény milyen hatással volt az életükre. 

Hasonló bocsánatkérés történt tavaly decemberben elején, amikor Sander Dekker jogvédelemért felelős holland miniszter a sajtónak nyilatkozva elismerte: diszkriminatív volt az 1985-től 2014-ig hatályos törvény, amely szerint az érintettek nemének hivatalos elismerésére csak úgy kerülhetett sor, hogy előzőleg le kellett mondaniuk a gyermekvállalásról.  

A Transgender Collective nevű holland civil szervezet 2019-ben indított kárpótlás igénylésére irányuló pert a holland kormánnyal szemben, arra hivatkozva, hogy a törvény megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Eredetileg 20 ezer euró kártérítést követeltek minden olyan személynek, akiknek a beavatkozáson túl kellett esnie, de a holland kormány 5 ezer eurót fizetne, arra hivatkozva, hogy a szóban forgó jogszabályt csak 2008-tól tekintik jogsértésnek az EU-ban.  A civil szervezet jelenleg folytatja a tárgyalásokat a kormánnyal a kártérítések összegének emeléséről. A kárpótlás mintegy 2000 embert érinthet.

(MTI)

Nyitóképen: Felvonulók az amszterdami Pride-on. Illusztráció. Fotó. Romy Arroyo Fernandez / NurPhoto / AFP

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2021. november 29. 02:03
5 ezer/20 ezer kevés lesz. Ugyanennyi millióban kellene.
kovsa
2021. november 28. 16:09
Éppen most találtam egy videóban, szerintem találó! The circle of "Diversity" - --- - We demand to be included in your space to make it more "divers" and "inclusive". - We demand you change this space to our liking and ban stuff that offends us. - We demand you be kicked out of this space we "created" since you offended us. - Lol if you hate us why not just make your own space. - We demand to be included in your space to make it more "divers" and "inclusive". - We demand you change this space to our liking and ban stuff that offends us. - --- https://www.youtube.com/watch?v=eZn6xOPbVRQ&ab_channel=SCR2
istvanpeter
2021. november 28. 13:56
Hóbort és elmebaj.
counter-revolution
2021. november 28. 04:48
Ez a hülye picsa (Engelshoven) amúgy egy véresszájú feminista szar is. Úgy véli, hogy túl sok férfi dolgozik Hollandiában a főiskolákon és az egyetemeken. Szerinte ez a nők megfélemlítéséhez vezet. Nyilván, a nyomorultja szerint ezek a női ruhás férfiak nők, tehát ha női kvóta lenne, akkor ők is beletartoznának. Ő az európai civilizáció ellensége, egyértelműen kényszermunkára kellene ítélni. Akkor nem lenne ideje hülyeségeken gondolkodni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!