Glasgow-i klímacsúcs: az EU 1 milliárd eurót költ erdővédelemre

2021. november 02. 17:23

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének Glasgowban zajló 26. ülésén (COP26) kötelezettséget vállalt kedden arra, hogy az uniós költségvetésből 1 milliárd eurót fordítanak a következő 5 évben az erdők védelmére.

2021. november 02. 17:23
null

A világ erdőinek megóvásáról és a felelős termőföldhasználat előmozdításáról szóló konferencián Von der Leyen elmondta: az erdővédelem közös felelősség, nemcsak az éghajlat stabilitásának megtartása szempontjából, hanem azért is, mert a világ erdei továbbra is több százmillió embernek biztosítanak megélhetést.    

A bizottság elnöke felhívta a figyelmet arra is, az erdőkben és a földeken, csökkenteni kell az ökológia lábnyomot világszerte.    

„Az európai emberek nem akarnak többé olyan termékeket vásárolni, amelyek előállításához erdőírtás kapcsolódik. Ezért hamarosan javaslatot teszünk az EU által okozott globális erdőirtás elleni küzdelemről szóló rendeletre, amellyel összefüggésben szorosan együttműködünk a termelő országokkal” – jelentette ki. A felajánlott 1 milliárd euróból 250 milliót a kongói medence őserdeinek védelmére szánják.

(MTI)

Fotó: David Henrot / Biosphoto / Biosphoto via AFP

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujujuj
2021. november 04. 14:19
gecire szép célok, bravó, bravó. Arra leszek kíváncsi, hogy a gazdasági lobbik farzsebében lapuló eu-s döntéshozatal és stratégiaalkotás tesz-e lépéseket a túlfogyasztás- és túltermelés-alapú gazdasági berendezkedés megváltoztatásáért? Vagy az jó így ahogy van, viszont a jobbágy - akinek nincs lobbiereje - fizessen többet a fűtésért, és akkor a szelekció majd megold mindent?
KannibálTatárÚr
2021. november 03. 15:24
Képzeld el, tudom. Erdőhöz közel laktunk és mint gyerekek néha kimentünk az erdőbe. Többnyire már tudtuk, hogy hol keressük. De ha újat akartunk találni, nagyon sokat kellett keresni. Az erdő nem gyümölcsöskert. Szederfát nem találtunk az erdőben. Az udvarunkon kettő is volt. Ennyire eredei gyümoölcs. Sokkal több rovar és féreg található az erdőben, amiken a madarak nagyon jól megélnek - a magvakon kívül. Korhadt fa is mindig található az erdőben. A szél mindig kidönt fákat, letör ágakat, Gyümölcsösünk is volt. A cseresznyén kívül nem kellettek a madaraknak. A seregély járt rá. (Lehet, hogy ők is csak a magot akarták megszerezni). Tehát buta vagy, amikor azt akarod bebeszélni, hogy a gyümölcs nagy jelentőségű a madarak életében. Megtisztelnél, ha nem közölnéd buta véleményeidet velem. Tegnap is a csillagokról okoskodtál, miközben alapvető ismereteid sincsenek. Erdőben is csak a gyerekkori meséidben jártál.
T. Péter
2021. november 03. 13:43
Száznál több ország írta alá, hogy 2030-ra megállítják az erdők pusztítását. Magyarország nincs az aláírók között. (Igen, tudjuk, hogy volt már pár éve egy ilyen, és nem volt sok foganatja. De mi alá sem írtuk. Még ennyi gesztust sem ér meg nekünk a kérdés. Miért?)
zara
2021. november 03. 08:39
az erdőket afrikában pont multik vágják ki politikai háttérrel, méghogy majd a politikusok megvédik bullshit... ez kb olyan h elveszik a pénzed adóval majd visszaadnak egy kicsit belőle, hogy milyen jók vagyunk ugye?...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!