Fehéroroszország kiürítette a dzsungelnek nevezett határsávot

2021. november 18. 22:03

Felszámolásra került a lengyel-fehérorosz határon felállított sátortábor, miután a belarusz hatóságok kiürítették a területet – írja a New York Times.

2021. november 18. 22:03
null

A terület több napja a migránsok és a lengyel hatóságok összecsapásainak helyszíne volt, a Belarusz hatóságok intézkedése következtében azonban most elhagyott sátrak és szemét teríti be a környéket a beszámolók szerint. 

A migránsok közül már senki sem tartózkodik a határ mellett, a lengyel katonák azonban továbbra is ott állomásoznak.

– írta a Portfolió. A fagyos hidegben táborozó embereket egy raktárépületbe irányították, az viszont nincs tisztázva, hogy onnan hova fognak kerülni, bár már elindultak a repatriáló repülőjáratok, melyek közül az első meg is érkezett Bagdadba. 

A migránsok Fehéroroszországba áramlása nagyrészt megszűnt, miután a Közel-Keletről érkező repülőjáratok jelentős részét törölték.

Az iraki külügyminisztérium szerint eddig 430 iraki állampolgár jelezte, hogy szeretne hazatérni, de ez csak egy töredéke a Fehéroroszországban tartózkodó több ezer migránsnak, akik nem kívánnak önkéntes alapon visszatérni hazájukba. Legtöbben közülük Németországba szeretnének eljutni, de többen maradhatnak Fehéroroszországban is – írják. 

Fotó: Leonid SHCHEGLOV / BELTA / AFP

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mars-lakó
2021. november 19. 09:07
patópál
2021. november 19. 09:04
Érdekes, milyen hatékony tud lenni a határvédelem, ha az NGO-nak csúfolt szarkeverőket nem engedik oda.
Tóth Zoltán
2021. november 19. 08:29
Utalva a korábbi kommentjeimre (legalul néhány felsorolva): - ez nem "hibrid háború", (hozzászólásom itt: 444: "Fokozódik a feszültség a lengyel–fehérorosz határon, a menekültek Kuznica határátkelőhöz vonultak a senkiföldjéről" https://444.hu/2021/11/15/fokozodik-a-feszultseg-a-lengyelfeherorosz-hataron-a-menekultek-kuznica-hataratkelohoz-vonultak-a-senkifoldjerol ), - ellenben NETTÓ NÁCIZMUS, amit magukat "européer szellemiségűnek" tituláló, keresztényinek hazudó EU- tagállamok művelnek, - mely igen könnyen valódi háborúvá fajulhat. Az EU jellemzően posztszovjet tagállamokra épülő közép-kelet-európai térsége most ragad Putyin valagában. Túlzott lelkesedéssel, gátlástalan felelőtlenséggel túl mélyre lefetyeltük magunkat. Utalva a folytonosan érkező hírekre (nem csupán a tárgyalt határszakaszról), kiegészülve az elmúlt évtized mind lehangolóbb lejtmenetével, egy súlyos tévedésre kívánom felhívni a figyelmet (melybe láthatóan kezdik beleringatni magukat a nemzethy érzelmű ábrándozók). Hivatkozva a korábbi kommentjeimre, melyek nyomán még árnyaltabban, kritikusabban fogadhatjuk az olyan beszámolókat, mint például egy minapi, brit katonai beavatkozásról tudósító - más csatornákról meg nem erősített - hírt (via Mandiner), időszerű lenne felfogni: igen, Európa (és az EU!) szemlátomást szétszakadóban (miközben háborúba sodródik), ám mi (a térségünk) pont a demarkációs vonal zűrzavarosabb túlsó felére kerül (azaz a "kerítés" szerencsétlenebb oldalára). Az említett (lehetséges) brit felajánlkozás vajon miről árulkodhat metakommunikatívan? 1. A térségünkben kívánják csatára bírva megállítani Putyinék következetesen élesztgetett Eurázsia-birodalmát, 2. s eközben az EU-ról lefejtve a kezelhetetlenebb, kényelmetlenebb rohadó részt (MINKET), maguk felé ragadni annak nyugatabbi államait - egy az amerikai államokkal (nem kizárólag USA) összenőve létrejövő Transzatlanti-birodalom megalkotásában. Ebben mi, a térségünk lesz azon "cordon sanitaire" ütközőzóna, mely praktikusan szarvakaróként kamatoztatva beáldozható a saját projekt előmozdításához, háborús konfrontációlhoz. Talán mondanom sem kell, kedves nertársok, hogy sok vér és könny, elviselhetetlen szenvedés forrása lesz mindezen pusztítás - a csekély számú túlélőnek. Ennek teccenek drukkolni! Ui.: ne aggódjatok, az Orbán-féléknek lesz hova letiplizni (lásd Horthy Miki bácsi). Hát nektek? #forradalmat #rewolucja (Indoklásul kommentjeim itt: - https://youtu.be/pGAvBnJTvUI - https://youtu.be/SdPB0TvxGAM&nbsp - https://youtu.be/pGAvBnJTvUI .)
gonterl
2021. november 19. 07:52
A határsáv kiürítése azt jelenti, hogy a kiürített irányból támadás nem várható. Kíváncsi vagyok arra is, hogy a lengyelek kiürítették-e az ő oldali határsávjukat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!