Egy kilométer mély lyukat fúrnak az Antarktiszon új-zélandi kutatók

2021. november 10. 23:08

Új-zélandi kutatók 1 kilométer mély lyukat fognak fúrni az Antarktiszon, a Ross-selfjégen át, hogy kiderítsék, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése segíthet-e elkerülni a kontinensen lévő jég katasztrofális mértékű olvadását.

2021. november 10. 23:08
null

A SWAIS 2C nevet viselő projektben azt vizsgálják, mennyire érzékenyen reagálhat a nyugat-antarktiszi jégmező (WAIS) 2 Celsius-fokos globális felmelegedésre. Ehhez a mélyből szereznek üledéket – közölte az Antarctica New Zealand (ANZ) új-zélandi állami intézet.    

A vizsgálattal kideríthetik, hogyan viselkedett a jég azoknak az időkben, amikor a globális hőmérséklet olyan magas volt, mint amennyire az várható lesz a következő évtizedekben. Ezek a geológiai információk megmutathatják, van-e a klímarendszerben egy olyan fordulópont, amikor a nagy tömegű szárazföldi jég is elolvad, és ennek hatására métereket emelkedik az óceánok szintje. Ha ez már megtörtént korábban, újra megeshet az ANZ szerint.    

A WAIS elegendő jeget tartalmaz ahhoz, hogy olvadása négy méterrel emelje meg a vízszintet.    

A világ legjelentősebb Antarktisz-kutatóiból álló csapat vezetője Richard Levy, a Wellingtoni Victoria Egyetem munkatársa és Molly Patterson, az amerikai Binghamton Egyetem kutatója. A vizsgálatok megmutatják, mennyire olvadhat meg a nyugat-antarktiszi jégmező, ha nem érjük el a párizsi egyezmény klímacéljait – mondta Levy.    

Az előkészítő csapat még novemberben elindul a Scott-bázisról, hogy a Ross-selfjégen át eljusson az úgynevezett Siple Coasthoz, ahol a jég találkozik az óceánnal és lebegni kezd. Miután felállították a fúróállomást, egy nagyobb kutatócsoporttal egészülnek ki, és egészen februárig dolgoznak a furaton. A következő három évben végez terepmunkákat a SWAIS 2C.    

Soha senki nem fúrt még le az Antarktisz mélyére a fő tábortól ilyen távoli helyszínen és ennyire közel a WAIS közepéhez. A Wellingtoni Victoria Egyetem Antarktisz-kutató központjának mérnökei négy év alatt, a világon elsőként fejlesztették ki azt a technológiát, mely révén 800 méter jégen át tudnak fúrni forró víz segítségével, majd üledékmintát venni a jégtakaró alatt 200 méterről.

(MTI)

Fotó: DAVID TAYLOR / SCIENCE PHOTO LIBRA / DTX / Science Photo Library via AFP

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZperXXL
2021. november 13. 14:46
A bejuttatott forró víz nem szennyezi azt a mintát, amit venni akarnak?
Akitlosz
2021. november 11. 14:18
12 kilométer a rekord fúrási mélység. S nem jégben fúrtak. Szóval az az 1 km jégben fúrás legfeljebb az antarktiszi körülmények miatt nagy szám. De a hideg amúgy is inkább megkönnyíti a fúrást. Csökkenti a fúrófejek melegedését.
Akitlosz
2021. november 11. 14:15
Van persze fordulópont. Megváltoznak a tengeri áramlások például. Ha a Golf áramlat leáll, ami sok meleget szállít az Északi sarkra, akkor az Északi sark lehűl, és Észak és nyugat-Európa újra eljégkorszakosodik.
turáni sólyom
2021. november 11. 10:21
Az amerikaiak Grönlandon már megfúrták a jégtakarót. Megállapították a jégminták "évgyűrűiből" hogy az elmúlt évezredekben ciklikusan változott az éghajlat a Földön. Igaz, ezt már a geológusok is igazolták. Mindig voltak hideg és meleg periódusok a múltban. Most csak rátelepedett a "zöldpolitika" amelyet ki tudja milyen - főleg német(!) - gazdasági érdekek támogatnak. Az un. alternatív-energia üzlet óriási....belefér egy kis aprópénz.....!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!