Brüsszel „páneurópai hírügynökségi központot” hozna létre

2021. november 30. 11:53

„Minden európai polgárnak joga van hozzá, hogy a független médiára támaszkodva tájékozódjék” – fogalmazott Vera Jourová.

2021. november 30. 11:53
null

Számos kísérletet láttunk a kormányok részéről arra, hogy beavatkozzanak a médiába, aláássák a függetlenségüket – fogalmazott az uniós biztos. Majd kifejtette: „olyan közös elveken alapuló szabályokra van szükség, amelyek biztosítják a szerkesztői függetlenséget és a tulajdonosi viszonyok átláthatóságát. Minden európai polgárnak joga van hozzá, hogy a független médiára támaszkodva tájékozódjék” – tette hozzá.

Thierry Breton a belső piacért felelős uniós biztos a konferencián elmondta: a bizottság jövőre előterjeszti az Európai  Unió egészére érvényes médiaszabályozásról szóló törvényjavaslatát.

Fel akarunk lépni a médiavállalkozások tevékenységébe történő indokolatlan beavatkozás ellen. Biztosítanunk kell a médiapluralizmus védelmét”

– hangoztatta. Hozzáfűzte: a javasolt szabályzat az ellenséges külföldi beavatkozásokat is célba venné. Breton elmondta, hogy a bizottság konzultációt indít az érdekelt felekkel a javaslat elfogadása előtt.

Hírügynökség „az együttműködés szellemében”

A brüsszeli testület hétfőn azt is bejelentette, hogy 1,8 millió eurót különített el egy páneurópai hírügynökségi központ létrehozására, amely lehetővé tenné az újságírók számára, hogy közösen, „az együttműködés szellemében” tudósítsanak az uniós ügyekről. A pénzügyi támogatás egyebek mellett a szerkesztőségi továbbképzést és egy új, többnyelvű weboldal létrehozását is tartalmazza. Brüsszeli sajtóhírek szerint a januárban induló projekt munkáját a dpa német állami hírügynökség hangolná össze. A programhoz 16 európai hírügynökség is csatlakozna.

(MTI)

Nyitókép: Alexey Vitvitsky / Sputnik / AFP

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Daily
2021. november 30. 16:34
És hogy kényszerítik a konzervatívokat, hogy nézzék is? Vagy csak maguknak csinálnák? Arra van elég már.
roughneck
2021. november 30. 15:19
Talalekonyak az ajropai elvtarsak, na. Felallitjak a igazsagtol es tenyektol fuggetlen hirugynokseget. Mindjart tisztabban fogok latni!
Magyarok Pásztora
2021. november 30. 13:04
Az független sajtó ahol azt írhatják, hogy jurova egy hazug ringyó?
Sróf
2021. november 30. 12:43
Központi hírügynökség, az igen! Haladunk, haladunk. Kezdetben még úgy gondolták, hogy csepegtetve mindennap egy újabb kis morzsa, és úgy nem olyan feltűnő a totalitárius neokommunista építkezés, de úgy látszik, már abban a fázisban vagyunk, hogy fölöslegesnek érzik a látszattal bíbelődni, már tök nyíltan megfogalmazzák a legótvarosabb ötleteiket is és hogy mi a szándékuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!