Kártérítést fizetne az USA a tévedésből lebombázott afgán család életben maradt tagjainak

2021. október 16. 07:53

Anyagi jóvátételt ajánlott fel az Egyesült Államok.

2021. október 16. 07:53
null

Az Egyesült Államok kormánya anyagi jóvátételt ajánlott fel azoknak az afgánoknak, akik egy amerikai dróntámadásban vesztették el hozzátartozóikat – írja a BBC.

Az eset nem sokkal az amerikai csapatok kivonulása után történt. Az Iszlám Állam-Horászán Tartomány (ISIS-K) nevű terrorszervezet fenyegetése miatt a Pentagon augusztus 29-re rendelt el egy kabuli dróntámadást. A támadásban végül 10 afgán civil vesztette életét, köztük hét gyermek, tévedésből ugyanis egy civil gépjárművet bombáztak le. A Petagon elismerte, hogy hibáztak, Frank McKenzie tábornok, a Közép- és Dél-Ázsiáért is felelős Középső Parancsnokság vezetője kijelentette: a Pentagon vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy „a katonai csapás tragikus hiba volt”.

A kártérítési javaslatot csütörtökön jelentette be a kormány, miután Colin Kahl helyettes államtitkár találkozott az Nutrition and Education International nevű segélyszervezet alapítójával, Steven Kwonnal. Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin korábban már elnézést kért a hozzátartozóktól, de egyikük, Farshad Haidari korábban arról beszélt, hogy ez nem elég, az amerikaiaknak személyesen kéne bocsánatot kérniük.

Nyitóképen: Az afgán civilek szétlőtt járműve. Fotó: Haroon Sabawoon / Anadolu Agency / AFP

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2021. október 16. 21:58
Ha annyit térdelnek, egy drogdíler feka bűnözőnek, aki a halálát nagymértékben saját magának köszönheti, akkor mi a probléma hogy letérdeljenek egy tisztességes afgán családnak, akiket önkényesen nyírtak ki, anélkül, hogy okot szolgálatattak volna rá?
Pandaka pygmaea
2021. október 16. 10:53
A képmutató kurva anyjukat. Szerintem.
Parm
2021. október 16. 10:24
Ó, hogy ez az Ámerika milyen együttérző! Milyen nagyvonalú! Figyel a kisemberek sorsára is, az egész világon! (könnycsepp).
bakafánt
2021. október 16. 09:49
...esetleg nemzetközi bíróság?Persze,az Lukasenkának jár,a jenkik érinthetetlenek.....Elmentek a....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!