Több mint két és fél milliárd forintért kelt el egy középkori zsidó imakönyv

2021. október 20. 10:48

A kitűnő állapotban megőrzött kötet egyike a kevés fennmaradt askenázi máchzornak.

2021. október 20. 10:48
null

Mintegy 8,3 millió dollárért (2,6 milliárd forint) kelt el egy 700 éves zsidó imakönyv egy New York-i aukción. A mai Bajorország területéről származó illusztrált imakönyv – egy úgynevezett máchzor – leütési ára a legmagasabb összeg, amit valaha árverésen héber kéziratért adtak – közölte kedden a Sotheby's auckiósház.

Leütési árát előzetesen négy-hatmillió dollárra becsülték

A jellegzetes, elegáns héber betűkkel írt, gazdagon illusztrált, ritka könyv a két legfőbb zsidó ünnep, a ros hásáná (Újév napja) és jom kippur (engesztelés napja) liturgiáját tartalmazza. A kitűnő állapotban megőrzött kötet egyike a kevés fennmaradt askenázi máchzornak.

A kéziratot, a Luzzatto ünnepi máchzort egy zsidó kulturális szervezet ajánlotta licitre, leütési árát előzetesen négy-hatmillió dollárra becsülték. A Sotheby's szerint számos vásárló érdeklődött az imakönyv irány. A legmagasabb árat végül egy neve elhallgatását kérő amerikai gyűjtő kínálta.

(MTI)

Nyitókép: YouTube

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap Bender
2021. október 21. 19:15
Bizonyára le van írva benne, hogyan is kell az anyanemzeteken élősködni időtlen időkig. Ha így van, megérte az árát!
Welszibard
2021. október 20. 19:52
Furcsállom és bizarrnak tartom, hogy zsidó kulturális szervezet a szabad piacra dob egy ilyen értékes hitéleti relikviát. Ez olyan, mintha a reformátusok eladnának egy vizsolyi bibliát. Nem az lenne a vallásos cél, hogy ez valamelyik zsidó egyházközség, vagy jeshiva tulajdona és büszkesége legyen? Ez is olyan, mint a római búcsúcédulák esete anno.
Box Hill
2021. október 20. 16:09
Azért vette meg, mert jó olvasni: Simeon Haddarsen, fol. 56-D: "Amikor a Messiás eljön, minden zsidónak 2800 rabszolgája lesz." ("When the Messiah comes every Jew will have 2800 slaves.")
Dr Bubo
2021. október 20. 15:17
Én 2 milliárdnál nem adtam volna többet érte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!