Nem kívánatos személynek minősített tíz nagykövetet Erdogan

2021. október 24. 11:21

„Utasítást adtam a külügyminiszterünknek: haladéktalanul adják át a nem kívánatos személlyé nyilvánító dokumentumot a tíz nagykövetnek” – jelentette ki Erdogan.

2021. október 24. 11:21
null

Nem kívánatos személynek minősített tíz törökországi nagykövetet a török államfő. Recep Tayyip Erdogan ezt maga jelentette be szombaton – írja a Neokohn.

A nagykövetek – köztük az Egyesült Államok, Franciaország és Németország diplomáciai képviseletének vezetője – a négy éve fogva tartott Osman Kavala üzletember pereinek „késleltetése” miatt bírálták a hét elején a török igazságszolgáltatást,

és a férfi azonnali szabadon engedésére szólították fel Ankarát.

Tüntetés és puccskísérlet

Osman Kavala ellen jelenleg két törökországi eljárás zajlik, amit széles nemzetközi figyelem kísér, mert a férfi négy éve úgy ül börtönben, hogy eddig még egyszer sem találták bűnösnek. A 64 éves Kavalát 2017-ben először a Gezi parki tüntetések szervezésével összefüggésben tartóztatták le. Ugyan a törvényszék 2020 februárjában bizonyítékok hiányában felmentette őt és társait, Kavala ellen néhány órával később a 2016. július 15-i katonai puccskísérlet okán is per indult.

Erdogan „arcátlanságnak” nevezte a nagykövetek közleményét, és elrendelte a diplomaták nem kívánatos személlyé nyilvánítását.

 „Utasítást adtam a külügyminiszterünknek: haladéktalanul adják át a nem kívánatos személlyé nyilvánító dokumentumot a tíz nagykövetnek” – jelentette ki Erdogan. A nagyköveteket – akik között van még Hollandia, Kanada, Dánia, Svédország, Finnország, Norvégia és Új-Zéland diplomáciai képviselője is – csütörtökön kérették be a török külügyminisztériumba.

Kötelezettségszegési eljárás indulhat Ankara ellen

A Neokohn arra is rávilágít, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága 2019-ben rendelkezett Kavala szabadlábra helyezéséről, arra hivatkozva, hogy a bebörtönzésével el akarják hallgattatni, és a vádat egyetlen bizonyíték sem támasztja alá. Múlt hónapban az Európa Tanács, amelynek Törökország szinte a kezdetek óta a tagja, azt jelezte,

hogy kötelezettségszegési eljárást indít Ankara ellen, ha nem engedi szabadon Kavalát, összhangban az Emberi Jogok Európai Bíróságána határozatával.

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2021. október 24. 17:55
Van ilyen, rosszul ragoztak. Mindjárt jön a büdöslibsi a szemkilövetések évfordulóján, hogy Erdogan mennyire nem európai.
Drazsé
2021. október 24. 14:58
Nem kívánatos személy Erdogan. Viktóriának viszont nagyon is kívánatos: https://i.ytimg.com/vi/fH0mkyMH_QQ/hqdefault.jpg
MayorAnna
2021. október 24. 14:23
Immár Erdogán is kiérdemelte a tagságot az Államférfiak Szűk Elit Klubjába - Putyin mellett.
Ma is bukik a Zorbán...
2021. október 24. 14:15
Nincs információm erről a Kavala-ügyről. Pusztán logikai alapon gondolom, hogy valami nagyon aljas dolgot követhetett el, ha a pimasz bolsevista országok ennyire cirkuszolnak érte. Pl. Soros-terrorista, genderbolsevista, vagy más hasonló elképesztő gazságra gyanakszom. Az biztos, hogy az EU meg a ET bíróságok a bolsevista zsarnokság és terror érvényesítése érdekében léteznek, semmi szükség sincs rájuk. Meg az is biztos, hogy a bolsevisták ugyanazt művelik, mint Putyin ellen is. Ő ugye, betiltotta a prájdot, nem engedi a sorosista hazaárulókat simán működni, ilyenekért görénykednek ellene a nyugati szélsőségesek. Putyin err azt mondta, hogy "OK, gyerekek, akkor játsszunk így..." Aztán most meg háromszorosára emelkedik az áram meg a gáz ára a bolsevista országokban... Most ugyanezt az elmeháborodott kampányt folytatják Erdogan ellen is. Neki meg van szerényen számolva is négymillió iszlám migránsa, akiket bármikor bevethet ellenük, sőt még néhány milliós utánpótlást is bármikor tud intézni Afganisztánból. A bolsevisták valamiért úgy érzik, nekik valakit állandóan basztatniuk kell, nem képesek leállni a gyarmattartóizmussal. És ha éppen nem H vagy PL van napirenden, akkor rendszeresen belemennek olyan eszement háborúskodásokba, ahol csak az ellenfélnek vannak adui. Nekik viszont csak a puszta seggük van, meg a Kommunista Kiáltvány díszkötésben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!