Magyarország miatt akar rendkívüli parlamenti ülést összehívatni Fico pártja

2021. október 08. 08:52

A Smernek nem tetszik, hogy Magyarország mezőgazdasági földeket vásárolna Szlovákiában.

2021. október 08. 08:52
null

Robert Fico pártja, a Smer-SD rendkívüli parlamenti ülés összehívását kéri a szlovákiai földvásárlások miatt. A Smer képviselői választ várnak a kormánytól arra a kérdésre, hogy mit fognak tenni annak érdekében, hogy más országok ne vásárolhassanak szlovák földterületeket.

A célpontban Magyarország

Ficoék ezzel leginkább Magyarország törekvésére reagálnak, melyet Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter hozott fel a Szijjártó Péterrel tartott közös sajtótájékoztatóján. Korčok a magyar tárcavezetővel tartott találkozója után hangsúlyozta, hogy Szlovákia azt követeli Magyarországtól, hogy a saját kormányprogramjának azon részeiről, amelyek „hatással lehetnek Szlovákiára” vagy amelyek Szlovákia területén valósulnak meg, külön értesítse a szlovák felet is.

Példaként említette, hogy csak a sajtóból értesült a magyar kormány által Kassán megvásárolt épületről, vagy annak az alapnak a létrehozásáról, amely Szlovákiában mezőgazdasági földterületeket vásárolhat fel, de Korčok gyakorlatilag ide sorolt minden olyan támogatást, amelyből például templomokat újítottak fel.  

A kormány egyetért a Termőföld Magántőkealap létrehozásával

Szijjártó Péter erre válaszul ígéretet tett arra, hogy a jövőben mindenről diplomáciai úton is tájékoztatni fogják a szlovák felet. A magyar kormány még júliusban határozatban fogalmazta meg, hogy „egyetért a Magyar Állam nevében a Termőföld Magántőkealap létrehozásával, amelynek célja a kelet-közép-európai régióban termőföld vásárlása, megteremtve ezáltal a hazai mezőgazdasági vállalkozások nemzetközi terjeszkedésének alapjait”.  

A projekt a külgazdasági és külügyminisztériumhoz tartozik, mely az Eximbank szakmai támogatása mellett választja ki az alapkezelőt, és azon keresztül hozza létre a Tőkealapot 400 millió euró keretösszeggel. Mindeközben Ivan Korčok külügyminiszter is munkához látott. A Szijjártó Péterrel való találkozó után már a kataszteri hivatal vezetőjével, Ján Mrvával tárgyalt.  

“Értékelem, hogy Ján Mrva a napokban utasítja a kataszteri hivatalokat, hogy október 15-től informálják az illetékes állami szerveket a diplomáciai tárcát is beleértve, hogy bármelyik idegen ország tulajdonjogi beírásra kerül sor bármelyik Szlovákiban lévő ingatlan esetében” – nyilatkozta Korčok.  

A csütörtöki találkozó után a külügyi tárca arról informált, hogy törvényi változtatásokat kezdeményeznek az idegen államok általi ingatlanvásárlásokkal kapcsolatban. Tekintve Korčok törekvéseit, minden bizonnyal megpróbálják ellehetetleníteni, vagy legalábbis valamiféle feltételrendszerhez kötni a tulajdonjog megszerzését más államok – pl. Magyarország – számára.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Highlander07
2021. október 08. 19:44
Fico gondolkodása a nyitrai magyarverés megszervezése óta semmit sem változott. Ugyanakkora soviniszta szemét, mint volt. Amúgy meg tótia nincs, egész területe Magyarország része, szóval lehet itt pofázni, de akkor is így van. Amit meg Magyarország meg akar venni, azt meg is fogja, hozhatnak itt bármilyen jogszabályt az idióta, kretén ostoba tótok, a főnökeikkel egyetemben. Szánalmas bagázs.
anna bolena
2021. október 08. 15:42
Hogy is volt a zsebszerződések elleni magyar törvénymódosítással? Az eu akkor a magyar földet vásárló osztrákoknak adott igazat, remélhetően akkor most a szlovákok és a románok ellenlépéseit is elkaszálja. Vagy nem. Kíváncsian várjuk.
Ildikó99
2021. október 08. 15:37
Tényleg azt nem tudják mennyi szlovák épített családi házat nálunk ahhoz is föld terület kell már szlovák óvodák is vannak Rajka mellett a falúban
Kétes
2021. október 08. 15:00
Árpád egy fehér lóért szerezte meg a hont. Orbám a tőke szabad áramlásában bízik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!