Nemzetközi bíróság elé állítanák Lukasenkát

2021. október 05. 21:29

Az Európai Parlament képviselői a szankciókat követően újabb kemény eszközhöz folyamodnának Belarusz ügyében.

2021. október 05. 21:29
null

EP-képviselők nemzetközi bíróság elé állítanák Lukasenkát – közölte a hvg. A lap arról ír, hogy az Európai Parlament Fehéroroszországgal kapcsolatos ügyekért felelős képviselője, Andrius Kubilius úgy értékelte Belarusz elmúlt több mint egy évét, hogy a Lukasenka-rezsim brutálisan eltapos minden szembenállást és ehhez Putyin elnök nyújt támogatást.

– jelentette ki a képviselő, hozzátéve, hogy becslések szerint már hétszáz politikai fogoly van az országban. A bíróság elé állításhoz nagyon sok képviselő csatlakozott, bár ennek gyakorlati kivitelezése nehéznek tűnik. Abban is sokan osztották Andrius Kubilius véleményét, hogy a fehérorosz rezsim valamennyi lépése mögött a Kreml támogatása áll.

Esteban Gonzalez Pons néppárti képviselő például úgy fogalmazott, hogy

ezért szolidaritást kell vállalni a külső határainkon lévő országokkal”. Mások is szorgalmazták az újabb szankciókat, aminek ki kellene terjednie a faiparra is, mert a fakereskedelem állami monopólium Belaruszban. Egy másik néppárti, Lena Dupont arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a helyzet jó lehetőség azoknak, akik ellenzik a közös migrációs politikát, hogy átgondolhatják az álláspontjukat.

A Fidesz EP-képviselője szolidaritását fejezte ki Lengyelország felé

A Fidesz EP-képviselője, Gál Kinga így fogalmazott: „Mi, magyarok 2015 óta tudjuk, milyen szembenézni az illegális migrációs hullámmal. Ha nem építettünk volna kerítést a déli határon, akkor további százezrek érkezhettek volna illegálisan Európába.”

Megítélése szerint egyértelmű, hogy a kerítés a megoldás a tömeges, illegális migráció megfékezésére. „Ennek ellenére a magyar kormány az országot és az EU külső határait védő kerítés építése miatt Brüsszeltől a mai napig csak bírálatot és támadást kap” – panaszolta Gál Kinga.

A magyar kormánypárti politikus jelezte teljes szolidaritását Litvánia és Lengyelország felé, azt kérve, hogy

A nagy többségtől voltak még inkább eltérő vélemények is. Ivan Vilibor Sincic horvát képviselő például feltette azt a kérdést, hogy „Mi újság az én jogaimmal? Például annak a jogaival, aki nem akar Covid-útlevelet. Egy Minszkben tüntető fontosabb számunkra, mint egy Párizsban tüntető?”

A horvát politikust a levezető elnök figyelmeztette, hogy tartania kell magát a napirendhez. A vita végén Ylva Johansson az EU belügyi biztosa azt mondta, hogy egységre, határozottságra és szolidaritásra van szükségünk. Nem bizonyulhatunk gyengének a brutális elnyomással és a provokációval szemben, mi a demokráciát és nem az autokráciát képviseljük.

Az EP-képviselők a napokban egy állásfoglalást is elfogadnak a belorusz helyzettel kapcsolatban.

Nyitókép: MTI/AP/BelTA/Pool/Maxim Guchek

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2021. október 06. 10:01
Na jó, de látjuk és tapasztaljuk, hogy az EP és bizottságai milyen aljas rágalmakat szórnak a demokratikus békés Magyarországra is, ami erősen megkérdőjelezi a fehéroroszországi helyzetértékelésüket is.
Fiorini
2021. október 06. 09:57
Ivan Vilibor Sincic horvát képviselő például feltette azt a kérdést, hogy „Mi újság az én jogaimmal? Például annak a jogaival, aki nem akar Covid-útlevelet. Egy Minszkben tüntető fontosabb számunkra, mint egy Párizsban tüntető?” A horvát politikust a levezető elnök figyelmeztette, hogy tartania kell magát a napirendhez. ... Ez mindent elmond.
formaegy
2021. október 06. 09:35
Rendben van! Viszont akkor az EP képviselők állítsák bíróság elé Merkelhitlert és bandáját az összes ballibes férgeivel együtt akik ártatlan emberek gyerekek haláláért felelősek! Merkelhitler és bandája tömeggyilkos az őt támogató ballibes gyilkosokkal együtt! Ezek a "becsületes" EP képviselők állítsák bíróság elé az EB tagjait is akiket a gyógyszergyárak lefizettek, és emiatt több 10 ezer ember halt meg!!!!!!!!!!! Tömeggyilkosok! Szóval ezek az EP képviselők előbb a saját házuk tájáról sepregessék ki a tömeggyilkosokat, majd utána pofázhatnak más országról! Az EU tömeggyilkos bandájának kuss!!!!!!!!!!!! Várjuk, hogy az EU tömeggyilkosait mikor állítják bíróság elé!
Kormánypárti1
2021. október 06. 08:42
" mert a fakereskedelem állami monopólium Belaruszban" Ej de csípi az urak szemét, hogy nem lehet mindenhol mindent vesztegetéssel, mutyizással megoldani mert nem garasokért megvehető magánemberek, hanem az állam felügyelete alatt van. Csak nem az IKEA olcsó faforgácslap biznisze miatt "kínoznak embereket" Belaruszban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!