A Facebook volt PR-igazgatója szerint a cég árt a gyerekeknek, és elősegíti a társadalmi polarizációt

2021. október 06. 08:24

A cég vezetői tisztában vannak a szolgáltatások ártalmasságával, de nem hajlandóak változtatni, mert fontosabbnak tartják a nyereségüket a biztonsággal szemben – állítja a volt alkalmazott.

2021. október 06. 08:24
null

A Facebook és a tulajdonában lévő platformok ártanak a gyerekeknek, és elősegítik a társadalom polarizációját az Egyesült Államokban, a cég vezetői pedig nem hajlandók változtatni, mert fontosabbnak tartják a nyereségüket a biztonsággal szemben – mondta kedden a szenátus kereskedelmi és fogyasztóvédelmi albizottságának meghallgatásán a vállalat korábbi termékmenedzsere, kongresszusi fellépést sürgetve.

Frances Haugen kijelentette: bár a technológiai óriás tisztában van azzal, hogy

egyes tizenévesek számára nyilvánvaló károkat okoz az Instagram, mégsem lép fel kellő mértékben ez ellen.

A félretájékoztatásról és az online felületeken észlelet gyűlöletkeltésről azt mondta, hogy a Facebook és platformjai gyengítik a demokráciát.

A meghallgatáson azt vetette a Facebook szemére, hogy a „csillagászati nyereséget az emberek elé helyezte”, és ezért nem hajtja végre platformjain a szükséges változtatásokat, valamint szándékosan elrejti a létfontosságú információkat a nyilvánosság, az amerikai kormány és a világ elől. „A Kongresszusnak általam benyújtott dokumentumok bizonyítják, hogy a Facebook többször is megtévesztette a nyilvánosságot arról, hogy mit tártak fel saját kutatásai a gyerekek biztonságáról, a mesterségesintelligencia-rendszerei hatékonyságáról, a megosztó és szélsőséges üzenetek terjesztésében betöltött szerepéről” – tette hozzá.

Előzmények

A Facebook korábbi termékmenedzsere az elmúlt hetekben olyan – több tízezer oldalnyi – belső dokumentumokkal látta el az amerikai sajtót, amelyek állítása szerint bizonyítják, hogy az amerikai cég tisztában van a termékei által okozott károkkal. A távozása előtt titokban lemásolt dokumentumok alapján a The Wall Street Journal című amerikai napilap cikksorozatot is készített.

A Facebook Haugen állításait félrevezetőnek nevezte, és hangsúlyozta:

nincs bizonyíték arra a feltevésre, hogy ők lennének a társadalmi polarizáció elsődleges okai.

Andy Stone, a Facebook kommunikációs igazgatója keddi Twitter-üzenetében közölte, Haugen nem dolgozott a gyermekbiztonságon, vagy az Instagramnál, illetve nem kutatta ezeket a kérdéseket, és a Facebooknál végzett munkája alapján nincs közvetlen ismerete a témáról.

Haugent demokrata szenátorok is védelmükbe vették, és a nő bátorságát méltatták. Ed Markey, Massachusetts állam demokrata szenátora 21. századi hősnek nevezte a volt alkalmazottat, Amy Klobuchar, Minnesota állam demokrata szenátora pedig úgy vélte, Haugen lesz a „katalizátora” annak, hogy a Kongresszus lépéseket tegyen a közösségi médiára vonatkozó, évek óta megrekedt javaslatok ügyében.

(MTI)

Nyitóképen: Frances Haugen, MTI/EPA/Getty Images pool/Drew Angerer

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sincero
2021. október 06. 23:09
Áruló! Van életbiztosítása?
duzur
2021. október 06. 10:27
De miért csak a gyerekeknek árt ? Valamikor még azt reméltem, hogy az ilyesmi remekül szolgálja az emberek közötti kommunikációt, az érdeklödési körök szerinti csioportok kialakulását, hasznos tanácsok kicserélését, stb. Mivel ez már nem csak a passzív elérhetöséget tette lehetövé, mint az addigi rádiózás meg TV-zés. Mára már tudjuk, hogy nincs az a rossz is, amire egy ilyen média ne lehetne használható. Kiváncsi vagyok, hol és kiknek sikerül egy ilyesmit ugy összehozni, hogy az olyan és annyi szabadságot garantáljon, olyan és annyi cenzurával, ami minden oldalnak megfelel...
lemez
2021. október 06. 10:07
Indok a nagyobb cenzurára.Mi kérjúk igaz?Végtelenúl okosak vagytok.
BLaci
2021. október 06. 09:41
Csak érdeklődöm, hogy a semmire való szociológusok és a társadalommal foglalkozó szaremeberek mikor tárják fel az összefüggést a társadalmi agresszió növekedése és a Facebook valamint a nyakló nélkül szedett tesztoszteron fokozók között. A cigány agresszió növekedésének oka szintén itt keresendő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!