Manfred Weber: A lengyel kormány a „közvetett kilépés” politikáját követi

2021. október 19. 20:58

Az európai uniós tagság közvetett felszámolása, az „indirekt exit” politikáját követi a lengyel kormány a frakcióvezető szerint.

2021. október 19. 20:58
null

Az európai uniós tagság közvetett felszámolása, az „indirekt exit” politikáját követi a lengyel kormány azzal, hogy megkérdőjelezi és nem tartja tiszteletben a közösség szabályait és elveit – jelentette ki Manfred Weber kedden.

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakciójának vezetője a ZDF német országos köztelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta:

a lengyel kormánynak igaza van abban, hogy az Európai Unió nem egy állam.

Az EU „szabad országok szövetsége” és olyasmi, mint egy társasház, amely házirend alapján működik. Ezt a házirendet mindenkinek be kell tartania, aki a ház közösségének tagjaként akar élni. Ez akár azt is jelentheti, hogy a tagságért módosítani kell az alkotmányt, sőt, akár az adott ország nevét is meg kell változtatni.

Azonban a lengyel kormány megkérdőjelezi és nem tartja tiszteletben a közös szabályokat és elveket, ami azt jelenti, hogy az „indirekt exit” politikáját követi.

Ez elfogadhatatlan, kárt okoz a közösségnek és csak Vlagyimir Putyin orosz elnöknek használ,

aki „le akarja építeni a jogállamot és egy gyenge Európai Uniót akar” – fejtette ki az EP legnagyobb frakciójának vezetője.

Hangsúlyozta, hogy nem a lengyel EU-tagság megszüntetése, a „polexit” pártján áll, hanem éppen ellenkezőleg, a közösség összetartására törekszik. Mint mondta, el kell érni, hogy a lengyel kormány ismét tartsa tiszteletben a házirendet. Ezért az Európai Bizottságnak

ki kell használnia azt a lehetőséget, hogy visszatarthat uniós támogatásokat,

ha az adott országban sérül az igazságszolgáltatás függetlensége, a tagországi vezetőket összefogó Európai Tanácsban pedig nyíltan beszélni kell a jogállamiság lengyelországi helyzetéről.

A minapi lengyelországi tüntetésekről kiemelte, hogy a folyamatokat nem lehet kívülről irányítani, a jogállamiságért a lengyel polgároknak kell kiállniuk. „A lengyelek olyan országban akarnak élni, amelyben tisztelik a jogállamiságot és nekünk ezekre az erőkre kell építenünk” – mondta Manfred Weber, aki azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy az EP-ben Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök részvételével vitát tartanak a lengyel alkotmánybíróság legutóbbi döntéséről, amely szerint egyes uniós szabályok nem férnek össze a lengyel alkotmánnyal.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Salamander
2021. október 28. 16:39
"Az EU „szabad országok szövetsége” és olyasmi, mint egy társasház, amely házirend alapján működik. Ezt a házirendet mindenkinek be kell tartania, aki a ház közösségének tagjaként akar élni. Ez akár azt is jelentheti, hogy a tagságért módosítani kell az alkotmányt, sőt, akár az adott ország nevét is meg kell változtatni" MONDJA A "ZSENI" WEBER... De ki látott olyan társasházat, ahol a házirend a tulajdonosok tulajdonjogát kétségbe vonja, vagy megköveteli, hogy változtasd meg a neved, netán legyél buzi?! Ilyen házirend nem létezik, mert nem a tulajdonosok vannak a házirendért, hanem fordítva: a házirend a tulajdonosok érdekeit szolgálja. Magyarán ha egy társasházban tulajdont szerzek ott én NEM azzal akarom magam lefoglalni, hogy egy harcias tulajdonostárs vagy egy közösképviselő a jogrenddel ellentétes házirendet lobogtatva baromságokat követel. MERT ITT ERRŐL VAN SZÓ!
Salamander
2021. október 28. 16:05
Manfred Weber: "A lengyel kormány a „közvetett kilépés” politikáját követi" ÓCSKA KÉTSZÍNŰ PARASZT! A Szerződésekben foglalt kötelezettségek felrúgása, a folyamatos jogsértések, a lopakodó "hatáskörbővítés", a közép Európai államok szuverenitásának sárba taposása, az persze rendben van. Az EU neomarxista (korábban gyarmatosító) elitje nem akart és nem akar együttműködni a közép európai államokkal, mert rövid időn belül kiderülne, hogy ezek is kitűnő, erős gazdaságok, szép értékes kultúrákkal, s népekkel rendelkeznek. Nem lenézendő, alacsonyszintű szolgákból állnak a mag országokon kívüli államok, ráadásul NEM hagyják magukat tovább fosztogatni. Hát ez lenne a baj: tehát ha nem engedjük magunkat kifosztani akár el is hagyhatjuk az ő Európájukat... CSAK EURÓPA MA MI VAGYUNK, NEM EZEK A KÉTSZÍNŰ OSTOBA BUZERÁNS FAJANKÓK, TEHÁT HA MENNI AKARNAK HÁT MENJENEK: MI MARADUNK! FELÉPÍTÜNK EGY OLYAN KÖZÖSSÉGET, AHOL A FÉRFI FÉRFI LEHET, A NŐ PEDIG NŐ, A GYERMEK PEDIG ÁLDÁS ÉS NEM EGY KLIMAPROBLÉMA, S AHOL A CSALÁDOK TÁMOGATÁSA AZ ELSŐ, A GYERMEKHIÁNYT NEM MÁS KONTINENSEKRŐL BEIMPORTÁLT EGYEDEKKEL AKARJA HELYETTESÍTENI, MINT A SOK ELMEBETEG weberfajta! HESS, húzzatok az anyátokba!
zakar zoltán béla
2021. október 20. 10:32
mikor egy szarkolomp szőrös bogárrá változik
megalodon
2021. október 20. 10:24
Weber még tényező?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!