Második világháborús tömegsírra bukkantak Fehéroroszországban

2021. október 21. 17:24

Nyolcezer ember földi maradványait rejti a sír.

2021. október 21. 17:24
null

Egy második világháború idejéből származó, a becslések szerint több mint 8 ezer ember földi maradványait rejtő tömegsírra bukkantak egy fehéroroszországi erdőben – jelentette be a minszki főügyészség csütörtökön.

A szakértők csontokat, ruhadarabok és cipők maradványait, valamint lőszereket találtak, ezeket most alaposan megvizsgálják. A tömegsírt egy katonai gyakorlótér mellett fedezték fel, nem messze a fővárostól, Minszktől. Az ügyészség közlése szerint

a német megszállók azon a területen gyilkoltak meg Minszk környékéről elhurcolt civileket és katonákat 1941 és 1944 között.

A holttesteket annak idején ötméteres mélységben földelték el. Korabeli beszámolók szerint a most feltárt tömegsír környékén levő falvakban a helyi lakosok kiáltásokat és lövéseket hallottak, és később a területen rengeteg töltényhüvelyt találtak.

Az egykori szovjet tagköztársaság főügyészsége arra számít, hogy a környéken még legalább hét – összesen 38 ezer áldozat földi maradványait rejtő – tömegsírra bukkanhatnak.

A Szovjetunióban 27 millió ember halt meg a második világháborúban. Egyedül a mai Fehéroroszország területén a lakosság mintegy negyede vesztette életét.

(MTI)

Nyitókép: STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2021. október 22. 18:32
KATYN -t máig nem ismerik el a ruszkik. Pedig azt a németek rögtön világgá kürtölték .
Senki Alfonz
2021. október 21. 20:56
A csontok elhelyezkedése alapján lehet az egész egy - a háború után - összedózerolt tömegsír.
Krupp Skya
2021. október 21. 18:53
Nehogy olyan legyen mint Katyin. Azt is a németekre akarták kenni az elvtársak matt.
Gèbi
2021. október 21. 18:14
"a német megszállók azon a területen gyilkoltak meg Minszk környékéről elhurcolt civileket és katonákat 1941 és 1944 között" Hát ugyan mi más is lehetne. Pontosan tudjuk, hogy Katyin-ban is a németek gyilkoltak meg valójában 40 000 lengyel tisztet. A "hős szovjet hadsereg" amúgy is ártatlan mint a ma született bárány és ők soha semmiféle háborús bűnt nem követtek el, senki ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!