Ivan Korčok: A magyar állam ezentúl számoljon be a felvidéki magyaroknak juttatott támogatásokról

2021. október 05. 16:52

Szlovákia eltökélt szándéka, hogy minden tőle telhetőt megtegyen a jó szlovák-magyar kapcsolat érdekében – jelentette ki Ivan Korčok.

2021. október 05. 16:52
null

A szlovák külügyminiszter ezek után arról beszélt, hogy „az országok közötti aktivitásokat előre egyeztetett feltételekhez kellene igazítani” – számolt be a Ma7.sk.

A szlovák miniszter hozzátette: „a Magyarországot és Szlovákiát is érintő történelmi kérdésekről főleg a történészeknek, és nem a politikusoknak kellene beszélniük”.  Korčok ezután egy rövid írásos dokumentumot nyújtott át a magyar miniszternek,amelyben arra kéri Magyarországot, hogy a Szlovákiára kiterjesztett kormányzati programokat kölcsönös konzultáció és egyeztetés előzze meg a jó kapcsolat érdekében – számolt be a szlovákiai magyar lap. 

Korčok szerint Magyarországnak és Szlovákiának teljes mértékben az 1995-ös, a jószomszédi kapcsolatokról szóló szerződés alapján kellene eljárnia.


A miniszterek megegyeztek abban, hogy „a történelmi eseményeket nem lehet kitörölni vagy elfelejteni, hanem el kell fogadni azokat. Korčok szerint a magyar és szlovák történelemszemélet közötti különbségekhez felelősségteljesen kell viszonyulni, és nem szabad felkorbácsolni az indulatokat. Azt javaslom, hogy ezeket a kérdéseket próbáljuk meg azokra bízni, akiknek ez a hivatásuk, és politikailag nem motiváltak, vagyis a történész szakmára” – jegyezte meg a szlovák külügyminiszter.

Szijjártó szerint az egyes történelmi eseményeket egy-egy nemzet teljesen eltérően ítélheti meg, és ami az egyik számára tragédia, az a másik számára nem biztos, hogy az.

Úgy véli, ezt el kell fogadni, és tiszteletben kell tartani a másik érzéseit.

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szbalint9
2021. október 06. 21:32
Tárgyalhatunk feltételekről, amint egy létező ország, létező néppel és létező történelemmel kéri ezt.
Revízió
2021. október 06. 13:22
Amikor a tolvaj felszólítja a tulajdonost, hogy a lopott bukszába mikor és mennyi pénzt rakhat.
Tibesz26
2021. október 06. 12:56
keménykedni akarsz ivan korcok akkor gyere ki a forró kapu szorosba és ott legyél kemény
olajfa1
2021. október 06. 11:56
TI MEG SZÁMOLJATOK BE A FELVIDÉKI MAGYAROKKAL TÖRTÉNŐ KIREKESZTŐ MAGATARTÁSAITOKRÓL! Mondjuk a Marina Hedvig ügyről! ami napvilágot látott... NO ÉS ARRÓL HOGY HÁNY MEG HÁNY SZEMÉLY NEM MERI -SOKSZOR NEM IS TUDJA- A KIREKESZTÉSÉT... CSAK AZT HOGY ŐT MELLŐZIK! Az EU "LIBE" bigottságának itt kellene vizsgálódnia leginkább!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!