Illegális határátlépés miatt vádat emletek a volt grúz elnök ellen

2021. október 21. 07:15

A határátlépéskor nem ismerték fel Mihail Szaakasvilit.

2021. október 21. 07:15
null

Illegális határátlépés miatt emeltek vádat Miheil Szaakasvili volt georgiai elnök ellen hazájában – közölte a helyi sajtó.

A tájékoztatás szerint a vádiratot szerdán adták át a börtönben húsz napja éhségsztrájkot folytató Szaakasvilinek.    Az 53 esztendős politikust október elsején vették őrizetbe, amikor nyolc év után illegálisan visszatért hazájába a helyhatósági választások miatt. Sajtójelentések szerint

egy komppal érkezett Odesszából a georgiai Potiba.

A határon holland állampolgár felesége nevén utazott be az országba és akkor nem ismerték fel. Őrizetbe vételéig hívei segítségével több napig észrevétlenül tartózkodott a dél-kaukázusi ország területén. A voksoláson a Georgiai Álom kormánypárt aratott győzelmet, a második helyen Szaakasvili ellenzéki Egyesült Nemzeti Mozgalma végzett. Szaakasvili politikai fogolynak tartja magát, és az őrizetbe vétele után azonnal éhségsztrájkot kezdett. Tbilisziben ezrek tüntettek a szabadon engedését követelve.   

 A hatóságok eddig négy embert vettek őrizetbe Szaakasvili határsértésével összefüggésben. Szaakasvili kulcsfontosságú szerepet játszott a 2003-as georgiai rózsás forradalomban. 2004-től 2013-ig volt Georgia államfője. Számos fontos reformot hajtott végre, de elnöksége idején,

2008-ban, hazája vereséggel végződő villámháborúba keveredett Oroszországgal.

Elnöki megbízatásának lejárta után elhagyta az országot. Hazájában azonnal négy büntetőeljárást indítottak ellene, kettőben már ítélet is született. 2018 januárjában a tbiliszi városi bíróság három év börtönre ítélte Szandro Girgvliani bankvezető meggyilkolásával összefüggésben, fél évvel később pedig hat év börtönt kapott Valeri Gelasvili képviselő megveretése miatt. Irakli Garibasvili miniszterelnök fogadkozott, hogy Szaakasvili le fogja tölteni teljes börtönbüntetését.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Georgiai belügyminisztérium sajtószolgálata

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
villogókékfog
2021. október 21. 13:51
Egy tehetségtelen cia ügynök volt. Már senkinek sem kell.
Amerigo
2021. október 21. 12:11
Így járnak a vén varangy cselédei, ha már sz@rt sem érnek! (Egyszer használatos ügynökök.) Szakács Vili is volt már minden, csak énekes halott még nem. A magyar cselédek is így fognak járni, virtuális dögkútba kerülnek. (Gelgő már ott van, nem kellett elásni.)
2021. október 21. 10:20
Ez ekkora balfasz? Hát miért nem dobott el minden dokumentumot és adta volna ki magát szírnek?! Merkelhez is mehetett volna!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!