Fenyegeti Hollandiát az emelkedő tengerszint

2021. október 26. 12:31

Az alacsonyan fekvő Hollandia partjainál a vártnál gyorsabban emelkedhet a tengervíz, 2100-ra akár két méterrel is – közölte a Holland Királyi Meteorológiai Intézet (KNMI).

2021. október 26. 12:31
null

Ha az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke nem csökken, a holland partoknál az évszázad elejéhez képest 2100-ra 1,2 méterrel növekedhet a tengerszint. „Ahogy a Déli-sarknál az antarktiszi jégtakaró olvadása felgyorsul, a kétméteres vízszintemelkedés is bekövetkezhet” – tették hozzá a szakértők.    

A KNMI új adatai saját kutatásaikon és az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) augusztusi jelentésén alapulnak.    

A tengerszint-emelkedés mértékét az eddigiekhez képest felfelé korrigálták. 2014-ben még arra jutottak, hogy 2100-ra legfeljebb egy métert emelkedik a vízszint. A vízszint emelkedése mellett a KNMI előrejelzésében a száraz tavaszok és nyarak számának megnövekedésére és a szélsőséges nyári esők, heves viharok gyakoribbá válására is felhívta a figyelmet.  

– írják. Hollandiát a folyók medre és az Északi-tenger partja mentén több ezer kilométer hosszan gátak védik, egy nemzeti alap finanszírozza ezek fenntartását és fejlesztését.

(MTI)

Fotó: Mischa Keijser / Cultura Creative / Cultura Creative via AFP

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ValakiValahonnan
2021. október 27. 15:43
A magukat vízhatlannak hívő/tartó transzbigyók folyamatos pride-oltatásával ("környezetbarát" zöld gát) talán megakasztható lenne a víz ... valóságos sikersztori lenne ... a "tudomány" mindenek felett ...
Augustus1
2021. október 27. 11:17
Ja. Jut eszembe az ismert jóslat, miszerint London utcáit x méter vastag lótrágya fogja borítani pár évtizeden belül. Egy ismerősöm töltött 1-2 évet közel 20 éve a Kiribati szigeteken. Az átlag tszf mondjuk 1,5 méter. Pár éve rövid időre visszament. Kérdeztük tőle, mennyivel nőtt a tengerszint? Mondta, hogy csak egy kicsivel alacsonyabb, most már vannak olyan szigetek, amelyek között gyalog lehet közlekedni apály idején.
Csakislovacska
2021. október 27. 09:10
A Magyar föld óccsón eladó! Tessék csak tessék! Jöjjön cigány,buzi,labanc vagy zsidó! A magyar falu óccsón eladó! Módszerváltás előtt vagy után,mindegy! A lényeg a biznisz és a buta nép sötétben tartása,tömegek Békásmegyeri,Havannai-,meg Avaslakótelepeken. Ahogy azt a szovjet kitalálta megtervezte. Műanyagszék,kékcédula,óriásplakát! Csak éppen a földet húzzák ki alólad ostoba!
Dénia
2021. október 27. 07:04
Hallottam egy holland parasztról, akinek a háza a tengerparton volt, eredetileg kétszáz méterre a parttól, amikor azt a hetvenes években építette. Mára hátsó kerítését nyaldossa a víz. Észbe kapott, eladott mindent, és elköltözött Bajorországba, a hegyekbe. Eladta a házát egy buzipárnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!