Egységes gazdasági teret hoz létre a két szakadár kelet-ukrajnai terület, lebontják a vámhelyeket is

2021. október 01. 14:07

Kijev és a Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy segíti a szakadárokat, és zsoldosai vannak jelen mindkét területen.

2021. október 01. 14:07

 Egységes gazdasági teret hoz létre a két szakadár kelet-ukrajnai terület, és pénteken elkezdődött a határon lévő vámhelyek lebontása – írta a TASZSZ hírügynökség Alekszej Rudakovot, a donyecki terület vámparancsnokát idézve.

A magukat Donyecki Népköztársaságnak és a Luhanszki Népköztársaságnak nevező területek közötti négy közúti határátkelőn már éjféltől szabaddá tették a személyes és gépkocsiforgalmat. Az egységes vámterület létrehozásáról és a gazdasági integrációról szóló egyezmény csütörtök éjféltől lépett életbe. Az egyezmény értelmében egységes vámtarifákat vezetnek be, egységes lesz a külkereskedelem, és összehangolják az ehhez szükséges jogszabályokat és elszámolási rendszereket.    

Az egységes gazdasági tér létrehozásáról szeptember elején állapodott meg a két szakadár terület, és első lépésként írták alá a vámegyezményt.  A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus 2014 márciusában robbant ki a Kijevből indult forradalom hatására. Becslések szerint az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg összetűzéseiben több mint 13 ezer embert halt meg. Kijev és a Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy segíti a szakadárokat, és

zsoldosai vannak jelen mindkét területen.

Az elmúlt hét évben számos tűzszüneti egyezményt hoztak tető alá a minszki folyamat és megállapodások részeként, de a szórványos fegyveres összetűzések továbbra is gyakoriak. A donyecki és luhanszki terület felett Kijev nem gyakorol semmilyen ellenőrzést, Moszkva befolyása viszont Kijev és a Nyugat álláspontja szerint jelentős.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jóember
2021. október 01. 19:00
Majd nemsokára lesz egy népszavazás arról, hogy Oroszországhoz csatlakoznak. A Krímben használt úrnákat csak le kell porolni és hipp-hopp kész is. Mire Kijevben észbekapnak volt Kelet-Ukrajna, nincs Kelet-Ukrajna.
Jules68
2021. október 01. 16:34
"Az orosz nyelv használata a déli és délkeleti részeken elterjedt, ahol a lakosság jelentős része orosz ajkú."(Viki) A nyelvhasználat miatt szemétkedtek velük, meg a magyarokkal is. Azt ide jutottak!
turáni sólyom
2021. október 01. 16:01
Ukrajna a nyugat felé fordulásával elvesztette a Krím-félszigetet és a Donyec-medencét. Egy katasztrofális katonai vereség után.... Ráadásul tönkrement az amúgy is rossz gazdasága! Az orosz szorítás meg folytatódik, lásd gáz tranzitdíj nuku.... Megérte az irányváltás? Az ukránok nagyon hülyék!
neociprióta
2021. október 01. 15:29
ez kinek jobb Ukrajnának vagy Oroszországnak????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!