Új érseke van a minszki római katolikus egyházmegyének

2021. szeptember 14. 18:14

Józef Staniewski személyében új katolikus érseket nevezett ki Minszkbe Ferenc pápa – jelentette be kedden a Szentszék.

2021. szeptember 14. 18:14
null

Elődje, Tadeusz Kondrusiewicz 75. életévének betöltésével az idén januárban nyújtotta be lemondását, amelyet a pápa elfogadott. A katolikus egyház főpapjainak ugyanis ebben az életkorban kötelezően le kell mondaniuk, s az elfogadásáról vagy elutasításáról a pápa hoz döntést.    

Józef Staniewski 52 éves, 2014-ben szentelték püspökké, egyben a hrodnai egyházmegye segédpüspökévé nevezték ki.

Korábban a hrodnai szeminárium rektora volt. 2015-től a fehérorosz püspökkari konferencia főtitkáraként dolgozott. Elődje, Tadeusz Kondrusiewicz Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök neheztelését vonta magára azzal, hogy nyíltan bírálta a tavaly augusztusi elnökválasztás vitatott eredménye miatt tüntető tömegek ellen alkalmazott erőszakot.

Az érseket ezután több hónapig nem engedték be Fehéroroszországba,

ahová lengyelországi látogatása után szeretett volna visszautazni. Csak karácsonyra térhetett haza, amire Lukasenka a „Ferenc pápa iránti tiszteletből” adott engedélyt, amint ezt Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter közölte.  A katolikus egyház a második legnépesebb felekezet az ortodox után a 9 és fél milliós Fehéroroszországban, 1,4 millió hívővel, akik többségükben az ország nyugati részén élnek, és nagyrészt a lengyel kisebbséghez tartoznak.

(MTI)

Fotó: Wikipedia

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2021. szeptember 15. 09:16
Hála Istennek, az egyháznak vannak tapasztalatai, hogy miként kell egy nem-demokratikus közegben élni, tanúskdodni. Úgy kezdtünk, hogy két és fél évszadon át diadalmaskodnunk kellett a véres-brutális római birodalom felett.
péterx
2021. szeptember 15. 04:27
Volt már példa az egyház történelmében, hogy egy kinevezett katolikus püspök nem tudta a székhelyét elfoglalni / pl. Szalézi szent Ferenc Genfben /. Kívánunk a kinevezett érsek atyának lelki erőt, sok aktív hívőt, eredményes lelkipásztori munkát, bátorságot és bölcsességet. A Szentlélek meg is adja majd ezeket neki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!