Ügyészséghez fordulnak a kárpátaljai magyarok az őket ért fenyegetések miatt

2021. szeptember 30. 20:04

Nyílt levélben fordult Ukrajna főügyészéhez, Irina Venediktovához Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke amiatt, hogy a Ternopil Megyei Tanács (Közgyűlés) elnöke nyilvánosan, élő televíziós műsorban uszított a kárpátaljai magyarok ellen.

2021. szeptember 30. 20:04
null

Kedden az Ukrajina 24 tévécsatorna reggeli műsorának vendége, Mihajlo Holovko arra a magyar-orosz földgázszállítási szerződéssel kapcsolatban feltett műsorvezetői kérdésre válaszolva, hogy miként lehetne megoldást találni a kialakult helyzetre, és hogyan kell erre reagálni, úgy fogalmazott: „Van magyar diaszpóra, ezért Kárpátalján kicsit keményebben nekik lehetne menni, hogy megértsék.”

Brenzovics László kárpátaljai portálokon csütörtökön ismertetett nyílt levelében rámutat: a ternopili megyevezető nagy nyilvánosság előtt, élő adásban elhangzott szavai azt jelentik, hogy

azzal a céllal, hogy így gyakoroljanak nyomást Magyarországra. Az önkormányzati vezető „cinikus felhívása nemzetiségek közötti ellentétet szít a Kárpátalján élő magyarok és Ukrajna többi állampolgára között. Ez a felhívás arra szólít, hogy korlátozzák az állampolgárok jogait azok nemzetiségi vagy nyelvi hovatartozása miatt, ami bűncselekmény” – mutat rá a KMKSZ elnöke.

Brenzovics László végezetül azt kéri az ukrán főügyésztől, hogy levelét kezelje úgy, mint bűncselekmény elkövetéséről szóló bejelentést, indítson vizsgálatot, valamint adjon erről megfelelő tájékoztatást a nyomozási adatbázis alapján.

(MTI)

Fotó: MTI/Vajda János

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ildikó99
2021. október 02. 13:40
Ezek akarnak az európai unióhoz csatlakozni ugyan már van még vétó jog is ezek arra nem is gondolnak olyan ostobák
Felvidéki MAGYAR
2021. október 01. 06:05
Ukrán nemzet nincs is! Ezek elfajzott oroszok. Antall elb.szta, nem fogadta vissza Kárpátalját! Precedens lett volna a többi magyar terület visszakövetelésére! Ezek, ahogy a többi tolvaj nemzet pontosan tudják, hogy magyar területeket bitorolnak!
turáni sólyom
2021. szeptember 30. 21:51
Az ukránok igazából az oroszokra haragszanak ez ügyben, mert a gáz-tranzitdíjat tőlük kapták volna, de velük nem mernek kekeckedni, így Magyarország felé "izmoznak...." Ki kell bírni még pár évet, amíg az ukrán politika változik. Az oroszok dolgoznak rajta......ebben reménykedhetünk! Lesz még a munkácsi vár magyar nemzeti színekkel kivilágítva!
quiet
2021. szeptember 30. 21:36
Ja. könnyű nekik. Az EU-nak is sőt az USA-nak is pontosan ugyanaz az álláspontja, mint ennek a disznónak. Így könnyű ugrálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!