Szudánban puccsolni akartak, de nem jött össze

2021. szeptember 21. 15:10

Katonai hatalomátvételt hiúsítottak meg a hatóságok Szudánban – közölte a hadsereg szóvivője.

2021. szeptember 21. 15:10
null

Katonák és civilek kíséreltek meg puccsot a szudáni miniszterelnök ellen. A kormányfő jelezte, hogy a sikertelen kísérletet megelőzően a csoport próbált bizonytalanságot kelteni Szudán keleti részén. Hamdok a televízióban közzétett beszédében aláhúzta: az elkövetőknek nem sikerült aláásniuk az ország demokratikus átmenetét.

Egy kormányszóvivő szerint Omár el-Besír megbuktatott elnök hívei állnak a puccskísérlet mögött. A dpa német hírügynökség információi szerint Abdul-Baki al-Bakravi dandártábornok tervelte ki az államcsínyt. A hatóságok jelezték, hogy nyomozást indítottak, és megkezdődött a gyanúsítottak kihallgatása.

Ellenőrzésünk alatt tartunk mindent. (...) A forradalom győzött!”

– írta a Facebookon Mohammed al-Fíki Szulimán, a kormányzó katonai-civil tanács egyik tagja. Felszólította a lakosokat, hogy oltalmazzák az országban zajló politikai átmenetet.

A puccsistákról

Hírügynökségek szerint a puccsisták a kelet-afrikai ország fővárosa, Kartúm közelében szervezkedtek. Egy névtelenül nyilatkozó katonai tisztségviselő szerint a fegyveres erők több tagja megpróbált elfoglalni számos kormányzati létesítményt, de megakadályozták őket ebben. A város utcáin ekkor sok katonai jármű volt látható. Többeket letartóztattak, köztük magas rangú katonatiszteket.

Egy névtelenül nyilatkozó kormányzati forrás szerint a puccsisták egyik célja az volt,

hogy ellenőrzés alá vonják az állami rádióadó Omdurmánban található székhelyét.

Omdurmán Kartúmmal átellenben, a Nílus másik oldalán fekszik. Egy szemtanú szerint a hadsereg kedd reggel tankokkal zárt le egy hidat, amely a fővárost összeköti Omdurmánnal.

Miért akartak puccsot?

Szudánban harminc évig Omár el-Besír elnök irányított kemény kézzel. Besírt tömegtüntetések nyomán 2019-ben a hadsereg megbuktatta. Ezt követően a civilek a katonasággal karöltve átmeneti kormányt hoztak létre, amelyet világszerte üdvözöltek. Az átmeneti kormány több puccskísérletről is beszámolt, amelyek hátterében állítólag Besír hívei álltak. 2020-ban megpróbálták meggyilkolni Abdalla Hamdok miniszterelnököt Kartúmban.

Besír megbuktatása óta az úgynevezett szuverén tanács vezeti Szudánt, amely a civilek és a hadsereg közötti törékeny hatalommegosztási egyezményen alapul. Választások 2024-ben várhatók.

(MTI)

Nyitókép: Kartúm, 2020. december 19.
Kormányellenes tüntetők Kartúmban 2020. december 19-én. A tiltakozók a demokratikus reformok gyorsabb végrehajtását követelik.
MTI/EPA/Mohammed Abu Obaid

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2021. szeptember 21. 16:10
Vagyis Szudánban "PANCSER PUCCSOT" hajtottak végre...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!