Szlovénia tovább építi a kerítést Horvátországgal közös határán

2021. szeptember 14. 17:41

Szlovénia több kilométeres újabb kerítést épít Horvátországgal közös határán az illegális migráció megállítására – jelentette be Ales Hojs belügyminiszter kedden.

2021. szeptember 14. 17:41
null

A tárcavezető kiemelte: a döntést hamarosan véglegesítik, a munkálatok pedig két-három héten belül elkezdődnek.    Közlése szerint a hírszerzési adatok nem utalnak arra, hogy a tálibok afganisztáni hatalomátvétele után a 2015-öshöz hasonló óriási migrációs hullám indulna el. Szerinte ez azért van így, mert az Európai Unió belügyminiszterei nemrég úgy döntöttek: csak a legveszélyeztetettebb csoportokon segítenek, és nem tárják szélesre Európa kapuit.    

Szlovéniában az év első nyolc hónapjában a hatóságok 5844 határsértőt tartóztattak fel, ami 43 százalékos csökkenést jelent a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. A legtöbben Afganisztánból, Pakisztánból és Bangladesből érkeztek.    

Az illegális bevándorlók többsége nem várja meg a menekültügyi eljárás végét, hanem valamelyik nyugat-európai országba távozik. A migránsok főként Szerbiából és Montenegróból érkeznek Boszniába, ahonnan Horvátországba, majd Szlovéniába folytatják útjukat, onnan pedig a nyugat-európai országokba szeretnének eljutni. Szlovénia a 2015-ös menekültválság idején kezdett el határkerítést építeni, amikor is hat hónap alatt körülbelül félmillió illegális bevándorló haladt át az országon. A jelenlegi határkerítés teljes hossza 219 kilométer, és a szlovén-horvát határ csaknem harmadát fedi le.

(MTI)

Fotó: RENE GOMOLJ / AFP

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
apika2
2021. szeptember 14. 20:28
Sajnos a horvátok felemás hozzáállása miatt van erre szükség. Nekem a rendszerváltás utáni egyik nagy csalódása a horvátok mentalitása. Hiába segítettük a függetlenedésüket, elég gyakran tesznek keresztbe nekünk, és biza szisztematikusan írtják ki a magyarok emlékezetét történelmi helyeinken is. Sorolhatnék még példákat, de ha a migráció a téma, hát nem sok segítséget kaptunk tőlük...
llnnhegyi
2021. szeptember 14. 18:45
Kelet Európa védekezik, ahogy csak tud!
Bellmondo
2021. szeptember 14. 18:37
Érthetetlen ez a "kerítéssel védjük Európát" hozzáállás. El kell szállítani a migráncsot teherautóval az osztrák határra oszt menjen amerre lát. Nem Ljubljanát fogja célozni az tuti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!