Oltásellenesek törtek be a szlovén köztévé stúdiójába

2021. szeptember 04. 17:27

Janez Jansa szlovén kormányfő szombaton Twitter-bejegyzésében ítélte el az oltásellenes tüntetőket.

2021. szeptember 04. 17:27
null

A tüntetől  pénteken hatoltak be a szlovén közszolgálati televízió (RTV) épületébe, majd sikerült bejutniuk a híradó stúdiójába is.

Az RTV épületébe vagy bármely más középületbe való behatolásnak semmi köze a véleménynyilvánítás szabadságához, sőt, éppen e szabadság feletti erőszakot jelenti”

– írta az esetről Jansa. Úgy vélte: minden erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy egyforma feltételek mellett, mindig és mindenkor elítéljék és megbüntessék azokat, akik önkényesen és erőszakosan közterületet sajátítanak ki.

Sajtóhírek szerint a szlovén közszolgálati televízió épülete előtt, Ljubljana központjában már hónapok óta tüntet egy kisebb, populista csoport a kormány járványügyi intézkedései és az oltások ellen. Magukat öntudatos szlovén állampolgárnak nevezik, és korábban a parlement elé is szerveztek demonstrációkat. Egy tucatnyi, sárga mellénybe öltözött tüntetőnek pénteken késő este sikerült bejutnia az RTV épületébe, majd elfoglalták a híradó stúdióját, ahol éppen nem volt adás. A helyszínre később a rendőrség is megérkezett, hogy eltávolítsa a rendbontókat, mivel azok a biztonsági őrök többszöri felszólítására sem voltak hajlandóak távozni.

A szlovén RTV vezetése élesen elítélte a történteket, „megengedhetetlen támadásnak minősítette a média, az újságírás és a demokrácia ellen”. Az esetet a szlovén újságíró szövetség is elítélte, Ales Hojs belügyminiszter pedig Twitter-oldalán bejelentette, hogy az ilyen esetek miatt szigorítani kell a bűntetőtörvénykönyv közrend- és köznyugalom megzavarásáról szóló cikkelyét.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: David Young / DPA / AFP

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. szeptember 07. 18:24
Akartak csinálni valami ÜTŐS képet!
VeJoLa
2021. szeptember 05. 18:26
VeJoLa
2021. szeptember 05. 17:40
Ki kellene szállnunk a pandémianepperek végtelenített szellemvasútjából. Éljen Dánia, Svédország meg a fél USA.
alphaville
2021. szeptember 05. 15:28
ostoba csürhe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!