Putyin: A szovjet kivonulás sikeresebb volt, mint az amerikai

2021. szeptember 03. 22:57

„Nem elfogadható az, ha egyes országok erőszakkal próbálnak demokráciát vinni más országokba” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Keleti Gazdasági Fórum konferenciáján a TASZSZ orosz hírügynökség riportja szerint.

2021. szeptember 03. 22:57
null

„Ha egy országnak demokráciára van szüksége, magától kialakítja ezt és nincs szükség arra, hogy erőszakkal kialakítsák” – mondta az orosz államfő.

Putyin elnök a nyugati országok afganisztáni kudarcával kapcsolatosan nyilatkozott 

Az Egyesült Államokat és szövetségeseit azokhoz a katolikus papokhoz hasonlította, akik „néhány évszázaddal ezelőtt oktatással, tudománnyal és orvoslással próbálták terjeszteni a katolicizmust Kínában, de a végcéljuk akkor is egy szellemi gyarmatosítás volt” – fogalmazott Putyin.

Ez most nem a szellemi és gazdasági gyarmatosításról szól, hanem a befolyás megőrzéséről, melyet a demokratikus elvek terjesztésének köntösébe bújtatnak”

– mondta Putyin elnök. Hozzátette: ellentétben az amerikai csapatkivonást, a „szovjet csapatkivonás  legalább rendesen meg volt szervezve és a hátrahagyott rezsim több évig kitartott”. Állítása szerint „az akkori kabuli vezetés még évekkel a kivonulás után is a helyén volt, és ha a Szovjetunió röviddel saját összeomlása előtt nem szünteti meg Afganisztán gazdasági támogatását, nehéz lenne megmondani, hogyan alakultak volna a dolgok a továbbiakban.”

Putyin szerint lehetséges az is, hogy a szemben álló felek megállapodásra jutottak volna. Az orosz elnök a méltányosság kedvéért megjegyezte, hogy míg az amerikaiaknak légi hidakat kell létrehozniuk, a szovjet csapatoknak csupán a saját országuk határát átlépve kellett kivonulniuk, e tekintetben tehát „kétségtelenül könnyebb dolguk volt.”

Fotó: Andrew / Sputnik via AFP

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nocens
2021. szeptember 04. 21:25
Putyin pedig - hogy is mondta az aldott-emleku Petri Gyuri? - hugyfoltos sliccebol megint eloveszi a "Nagy Oktoberit"... es fennhangon dicsoiti az egymillio afgant legyilkolo szovjet hadsereg legvegso taktikai eredmenyet... Az ertelmetlenul eltekozolt tizenotezer orosz kiskatona halalat sem feledjuk, es a tobbszaz kenyszer-sorozott karpataljai fiatalt, akik kozul tobben vesztettek eletuket a szovjet imperializmus erdekeben. Emlekukre szoljon a hires afganisztani orosz katona-dal: https://www.youtube.com/watch?v=hNpoJ_l2leg&t=11s
nocens
2021. szeptember 04. 20:56
Megerkeztunk, gyerekek az Ujmagyar Levediaba. Lajk-ozon kiseri Putyin kinyilatkoztatasat a konzervativ mandineren. Es vegre kimutatja a magyar szelsojobbos moszkovita a foga feherjet: egyszerre vagyunk katolikus-ellenesek es tagadjuk meg Szent Istvan kiralyunk hitet.
egyvilág
2021. szeptember 04. 14:06
Szerintem mindkettő rendkívül sikeres volt.
llnnhegyi
2021. szeptember 04. 11:58
Azért ez már súlyos pofátlanság a két megszálló állam vezetőitől!!!! Melyikük húzta be a farkát jobban menekülés közben, melyikük nyuszit nyüszített jobban,vagy kevésbé jobban. Hullahegyeket hátrahagyva,hazarepülőzve!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!