Pakisztán az új afgán kormány elismerése mellett kardoskodik

2021. szeptember 08. 21:17

Az afgánokkal együtt kell működni, mert csak így lehet megakadályozni a humanitárius válság kialakulását - sürgette a nemzetközi közösséget Pakisztán az Afganisztánnal határos országok külügyminisztereinek szerdai virtuális találkozóján.

2021. szeptember 08. 21:17
null

„Az újbóli diplomáciai és nemzetközi jelenlét az országban (Afganisztánban) nyugalommal töltené el az afgán embereket” – mondta Sah Mahmúd Kuresi, a találkozót rendező Pakisztán külügyminisztere. „Ha sikerül elejét venni egy humanitárius válságnak, egyúttal biztosítani a gazdasági stabilitást, akkor meg lehet szilárdítani a békét, és meg lehet akadályozni a tömeges kivándorlást” – fogalmazott.    

A találkozón az Afganisztánnal határos országok – Pakisztánon kívül Kína, Irán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán – külügyminiszterei tanácskoztak arról, hogy elismerjék-e az új, kedden bejelentett afganisztáni tálib kormányt.    

Néhány órával Kuresi kijelentéseit megelőzően Fauád Csaudhrí pakisztáni tájékoztatási miniszter mindazonáltal úgy nyilatkozott: Pakisztán nem hoz elhamarkodott döntést arról, hogy elismeri-e az új afgán vezetőket. A radikális iszlamista tálibok támogatásával gyakran vádolt Pakisztán már korábban is közölte: nem hoz egyoldalú döntést, hanem inkább a regionális szereplőkkel közös nézőpont kialakítását részesíti előnyben.    

Üzbegisztán üdvözölte az afgán átmeneti kormány bejelentését.

„Reményeink szerint ez a döntés a kezdete lesz a széleskörű nemzeti konszenzus, illetve a tartós béke és stabilitás megteremtésének az országban” – közölte az üzbég külügyminisztérium, hozzátéve: Üzbegisztán kész a konstruktív párbeszédre. „Az afganisztáni helyzet közvetlenül befolyásolja a helyzetet a közép-ázsiai országokban” – fogalmazott Emomali Rahmon tádzsik elnök, aki több erőfeszítést sürgetett a nemzetközi közösség részéről az Afganisztánt sújtó problémák megoldására érdekében.    

A nemzetközi közösségben fokozódtak az aggodalmak az afganisztáni nők jogait, illetve a szabadságjogokat illetően azután, hogy

a tálibok kedden ismertették a mozgalom veteránjaiból álló átmeneti kormányuk összetételét,

abban sem nők, sem a rivális politikai és etnikai csoportok – köztük a tálibok előző uralma alatt üldözött hazara síita kisebbség – tagjai sem kaptak helyet. Egyelőre nem tudni, hogy a 33 tagú ügyvivő kormány megbízatása meddig szól, és lesznek-e választások.    

Peter Stano, az Európai Unió (EU) külügyi szolgálatának szóvivője szerdán bírálatának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az ideiglenes tálib kormány nem teljesítette azt az ígéretét, miszerint más etnikai csoportoknak és különböző vallási közösségeknek is helyet ad a kabinetben. A segély és fejlesztés szempontjából Afganisztán egyik főbb támogatójának számító Európai Unió a múlt héten egy valamennyi felet képviselő kormány létrehozását szabta feltételül a tálibokkal történő  együttműködéshez.

(MTI)

Fotó: Hoshang Hashimi / AFP

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zaajan
2021. szeptember 09. 00:35
Az anyagi részének a kérdése: az amerikaiak akarták így, vagy így akaródott!? Ha a győzelem gátja a gát, a gátat fel kell robbantani, általunk. Más: örüljón mindenki térdelve s nem feltétlenül a térdét csapkodva, ez nem vonult végig a magreb államokon: igény volt rá! Máshogy néztek, máshogy féltünk de a helyzet rendeződött, na ha lehetne, az ugrócsoportal én is mennék, a család nem számít, ott pisálok ahol akarok!
Robur
2021. szeptember 08. 23:37
Mivel ők támogatták ezeket a f@szszopókat.
Bell & Sebastian
2021. szeptember 08. 23:24
Muzulmán Megasztár Nyakisztán.
namégmitnem
2021. szeptember 08. 23:00
Pakisztán most abban látszik érdekeltnek, hogy a tálib hatalom megszilárduljon, nemzetközi elismeréshez, pénzügyi támogatásokhoz, külföldi bankokban zárolt valutabetétei felszabadításához és természetbeni segélyekhez jusson. Így elkerülhető lenne a humanitárius katasztrófa, amelynek hatására milliós tömegek vándorolnának át a szomszédos országba -- közöttük jelentős számban pastuk, akik Pakisztánnak végképp nem kellenek: elég gondja akad a saját pastu lakosságával (és tálibjaival), akik otthon sem tagadják meg magukat: gyilkos merényleteik hírhedtek a világban. Persze ugyanígy fázik a síita hazárák tömegeitől és mindenki mástól, aki egy gyenge gazdaságú ország gondoskodását igényelné. Ezért hírek szerint már tegnap lezárta legfontosabb határátkelőjét afgánok tömege előtt. A síita Irán részéről, amely eddig is kb. 3 millió afgánt fogadott be, szintén nincs semmiféle szándék újabb százezreket eltartani. Üzbegisztán kormánya feltehetően hasonló okból üdvözölte a tálib kormány megalakulását, ill. Tádzsikisztánnal és Türkmenisztánnal együtt azért is, mert jól tudja: Putyin határozottan elzárkózik attól, hogy Oroszország "hátában", volt szovjet tagköztársaságokban, - amelyeknek polgárai, a vonatkozó szerződések értelmében, vízummentesen léphetik át az orosz határt, - muszlim menekültek milliói torlódjanak össze - ennek minden következményével, elsősorban a terrorizmus felélénkülése kockázatával. Kína pedig sejthető, hogy ujgur-kérdésre tekintettel fog húzódozni attól, hogy afgán tömegeknek nyisson kaput. Sajnos, úgy tűnik, hogy "a menekülteket a régió országaiban ajánlatos letelepedéshez segíteni", a Nyugat újabb délibábos álma..és ez nekünk semmi jót nem jelent.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!