Örményország beperelte Azerbajdzsánt a hágai Nemzetközi Bíróságon

2021. szeptember 17. 22:18

Örményország pert indított a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) a szomszédos Azerbajdzsán ellen, amellyel több évtizedes vitája tavaly újabb fegyveres konfliktusba torkollt.

2021. szeptember 17. 22:18
null

Örményország azzal vádolja Azerbajdzsánt, hogy megsérti a faji megkülönböztetés elleni 1969-es nemzetközi egyezményt – írta az ICJ csütörtök esti közleményében, amelyet az AP pénteken idézett. Örményország a keresetben azt állítja, hogy az örmények „államilag támogatott gyűlöletpolitika” áldozatai Azerbajdzsán részéről, „rendszeres megkülönböztetésnek, tömeggyilkosságoknak, kínzásoknak és más visszaéléseknek vannak kitéve”.    

A beadvány a több mint negyedszázada az örmény kormány által támogatott, örmény etnikumú fegyveres erők ellenőrzése alatt lévő Hegyi-Karabah tartományra összpontosít.    

A hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó, többségében örmények lakta beékelődés a szovjet időben autonóm státusszal rendelkezett. A keresztény örmények és a muszlim azeriek közötti feszültség a Szovjetunió összeomlásakor – amikor Hegyi-Karabah Örményországhoz akart csatlakozni – 1991-ben háborúba torkollott. Az összecsapásokban becslések szerint 30 ezren haltak meg, és mintegy egymillióan menekültek el otthonukból. Karabah végül kinyilvánította elszakadását Azerbajdzsántól, de nem lett Örményország része. Azóta rendszeresek a fegyveres incidensek Karabah határán.    

Tavaly ismét fegyveres konfliktus tört ki a két ország között, amely a legsúlyosabb volt 1994 óta.    

Örményország állítása szerint az azeriek a tavalyi konfliktus idején súlyosan megsértették a faji megkülönböztetés elleni egyezményt. Az örmény beadvány szerint – bár november 10-én életbe lépett az Oroszország közvetítésével létrejött tűzszünet – Azerbajdzsán részéről folytatódtak az örmény hadifoglyok, túszok és mások elleni gyilkosságok, kínzások és más visszaélések.    

Azerbajdzsán várhatóan a jövő héten nyújt be hasonló beadványt Örményország ellen az ICJ-hez

– közölte Twitter-üzenetében Elnur Mammadov azeri külügyminiszter-helyettes. „Nem fogjuk eltűrni a harmincévi megszállás alatt az emberi jogok területén elkövetett jogsértéseket” – tette hozzá.    

 

 

Egy másik beadványban Örményország arra kérte a bíróságot, hogy sürgősen hozzon átmeneti intézkedéseket az örmények megvédésére a további bántalmazások ellen, valamint a viszály kiszélesedésének és súlyosbodásának megelőzése érdekében, amíg a per folyik az ENSZ-tagállamok közötti vitákban döntő Nemzetközi Bíróságon.

(MTI)

Fotó: Resul Rehimov / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. szeptember 18. 23:02
"A háborút kellett volna megnyerni" Nem arról volt szó, hogy azért kell az EU, hogy ne legyen többé háború?
brekker
2021. szeptember 18. 22:56
EU társult tag mindkettő. Ha a bíróság nem akar dönteni, akkor ezentúl bármelyik EU ország elfoglalhatja egy másik területét, és etnikai tisztogatásba kezdhet.
brekker
2021. szeptember 18. 22:52
Nem az elvesztett háború miatt perelnének az örmények, hanem az Azerbajdzsán területén élő örményekkel szembeni etnikai diszkrinimizáció miatt. A háborút egyébként Azerbajdzsán kezdeményezte.
brekker
2021. szeptember 18. 22:45
@Hillsboro Megkérdezted erről a törököket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!