Karikó Katalin kapja idén a Francia Tudományos Akadémia legnagyobb elismerését

2021. szeptember 28. 17:37

Karikó Katalin magyar biokémikusnak ítélték oda idén a Francia Tudományos Akadémia legnagyobb elismerését, a Grande Médaille-t – közölte az intézmény kedden.

2021. szeptember 28. 17:37
null

Az akadémia honlapján olvasható méltatás szerint Karikó Katalin, a BioNTech alelnöke az 1990-es évek óta vezeti az mRNS-sel és annak terápiás felhasználásával kapcsolatos úttörő kutatásokat. Munkája kulcsfontosságú volt a Covid-19 elleni küzdelemben, az új oltási stratégiák kidolgozásában.    

Az elismerésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem közleménye szerint a Grande Médaille elismerést 1997-ben alapította a Francia Tudományos Akadémia.

Létrehozásakor az eredeti, 1802-es Lalande-díjat és a Benjamin Valz Alapítvány Díját, illetve további 122 alapítványi elismerést vontak össze. A Grande Médaille kitüntetést minden évben felváltva ítélik oda az akadémia különböző osztályai által lefedett tudományterületeken munkálkodó francia vagy külföldi tudósnak. A Francia Tudományos Akadémia legfőbb szempontja, hogy a Grande Médaille ahhoz a tudóshoz kerüljön, aki döntő mértékben járult hozzá a tudomány fejlődéséhez, ráadásul felfedezésének eredetiségével és nemzetközi hatásával iskolát teremtett maga körül, így ösztönözve másokat is kutatómunkára.

(MTI)

Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2021. szeptember 29. 04:52
Gratula! Szegény már nem tudja hova rakni a díjakat. Azért a Nobel meg elferne. Meglepetés lesz ha nem ő kapja.
feketeöves nirvana
2021. szeptember 28. 19:46
Nobel díjat is érdemelne.
turáni sólyom
2021. szeptember 28. 19:16
Szegediként kétszeres az öröm, bízunk a Nobel-díjban is. Az Egyetem központi épülete előtt áll Szent-Györgyi Albert szobra. A lépcső másik oldalára Karikó Katalin szobra kívánkozik.... Már csak a "nemek közötti egyensúly" miatt is.... Még életében!
olajfa1
2021. szeptember 28. 19:07
Gratulálok! További sok sikert!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!