A tálibok visszahoznák az 1964-es afgán alkotmányt

2021. szeptember 28. 14:43

A törvényhozók elszámoltathatóságát korlátozó, évtizedekkel korábbi alkotmányt állítanák vissza a tálibok Afganisztánban – derül ki a tálib igazságügyi miniszter irodája által kedden kiadott közleményből.

2021. szeptember 28. 14:43
null

A tájékoztatás szerint Abdul Hákim Saraj Kína kabuli nagykövetével, Vang Juval folytatott egyeztetésén azt is leszögezte: az új tálib kormány mindössze azokat a jogszabályokat veti el a régi alkotmányból, amelyek szerinte nem állnak összhangban az iszlám rendelkezéseivel.    

A keményvonalasnak tartott Saraj ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Kabul tiszteletben tartja azokat a nemzetközi jogszabályokat és egyezményeket, melyek nem mondanak ellent az iszlámnak.    

Az 1964-ben életbe lépett, 1973-ig érvényben lévő alkotmány szerint a törvényhozás nem vonhatja felelősségre az uralkodót.  A tálibok már korábban, az afgánközi egyeztetések során kifogásolták a 2004-ben hatályba lépett alkotmányt, amelyet szerintük „a nyugat kényszerített rá egy muszlim társadalomra”, s az afganisztáni békefolyamat egyik fő akadályának nevezték. Az alkotmány közvetlen elnökválasztást ír elő, amelyet a tálibok szintén elutasítanak.

(MTI)

Fotó: AFP

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2021. szeptember 29. 16:55
Az alkotmánynak, és a törvényeknek mindig fogyaszthatónak (szavatosnak) kell lenniük. Ezt a szavatosságot a megválasztott képviselőknek és a minisztériumi alkalmazottaknak kellene biztosítani. Ez azt jelentené, hogy minden jogi norma a választási ciklus során megújulna.
masikhozzaszolo
2021. szeptember 29. 08:59
Én azt gondolom, hogy például ezt a nőknek törvényileg kötelező, arcot eltakaró viseletet azután vezethették be, miután meglátták Szabó Tímeát.
Gregorius
2021. szeptember 28. 20:58
Lehet, hogy nem olyan vészes a dolog. 1964-ben Zahir Sah volt az uralkodó, aki maga is részt vett az Alkotmány kidolgozásában. A kor és a térség szinvonalának megfelelt, bár voltak benne az Uralkodót érintő spec. passzusok. Akkor csináltak őrültséget, amikor 10 évvel később megpuccsolták ( valami rokon) a külföldön levő Királyt és kikiáltották a köztársaságot, amire nem volt a nép egyszerűen felkészülve. ( 1964 előtt nyoma sem volt Alkotmánynak...)
namégmitnem
2021. szeptember 28. 19:15
A tálibok nem az 1964-es Alkotmányt hoznál vissza, hanem a középkort.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!