Uniós biztos: A hazájukban és a térségben kell segíteni az afgán menekülteknek

2021. augusztus 22. 12:24

Ylva Johansson szerint „nem szabad elkövetnünk ugyanazokat a hibákat, mint 2015-ben”, vagyis nem szabad tétlenkedni egészen addig, amíg az emberek elérik az EU külső határát.

2021. augusztus 22. 12:24
null

A hazájukban és a környező országokban kell segíteni az afgán menekülteknek – mondta az Európai Bizottság uniós belügyekért felelős tagja egy vasárnapi német interjúban. Ylva Johansson a Welt am Sonntag című lap hírportálján az afganisztáni tálib fordulat lehetséges menekültügyi következményeiről közölt interjúban kiemelte, hogy az otthonukból elüldözött afgánok közül nagyon sokan az országon belül keresnek menedéket.

Tavaly év végén csaknem hárommillió belső menekült élt a 37 milliós Afganisztánban, és ez a szám az idén több mint félmillióval emelkedett. A belső menekültek 80 százalékát gyerekek és nők teszik ki – mondta. Arra a kérdésre, hogy indulhat-e újabb migrációs hullám Európába a tálib hatalomátvétel miatt, elmondta, hogy egyelőre nem túl sokan igyekeznek a kontinens felé, de a helyzet gyorsan változhat, ezért az EU-nak fel kell készülnie különböző forgatókönyvekre. Aláhúzta, hogy „nem szabad elkövetnünk ugyanazokat a hibákat, mint 2015-ben”, vagyis nem szabad tétlenkedni egészen addig, amíg az emberek elérik az EU külső határát. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy a huszonheteknek más államokkal és nemzetközi szervezetekkel együtt Afganisztánban és a régió szomszédos országaiban kell segíteniük az afgánoknak. Arra a kérdésre, hogy ez elég lesz-e, Ylva Johansson azt mondta, hogy fontos a nemzetközi védelem is. Ezt a védelmet az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) áttelepítési programja keretében, „legálisan, biztonságosan és rendezett módon kell biztosítani”.

Meg kell akadályozni, hogy az otthonuk elhagyására kényszerülő afgánok nekivágjanak az EU felé vezető veszélyes útnak, és kihasználják őket az embercsempészek. „Ezért felszólítom az összes uniós országot, hogy növeljék a menekültek letelepítésére vonatkozó kvótáikat az UNHCR programján belül” – mondta a brüsszeli bizottság tagja. Rámutatott, hogy míg az illegálisan érkezők túlnyomó többsége férfi, az UNHCR áttelepítési programja a leginkább védelemre szoruló embereket, köztük a nőket és a leánygyermekeket szolgálja. Hozzátette, hogy a bizottság kész további finanszírozást biztosítani az ilyen programokra. Az erről szóló megbeszélések az következő napokban folytatódnak politikai szinten és a szakértői testületekben.

(MTI)

Fotó: Tüntetők tiltakoznak az ENSZ genfi székháza előtt 2021. augusztus 17-én az ellen, hogy a radikális iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztán. Két nappal korábban a lázadók harc nélkül behatoltak az afgán fővárosba és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. MTI/EPA/Keystone/Martial Trezzini

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2021. augusztus 22. 16:10
Két napja még nem mást mondott?!?!
namégmitnem
2021. augusztus 22. 16:02
Befogadni? A magyar kontingensnek bizonyíthatóan segítségére volt afgánokon és családjaikon kívül kizárólag nőket és leánygyermekeket. Ezen pedig csupán az ütközik meg, aki számára Afganisztán fehér folt - tehát legkevésbé sincs tisztában az üzbég-tádzsik-pastu-hazara férfi népesség döntő részének valós karakterjegyeivel, ezen belül azzal, hogy kik a tálibok: a nyugati média kamerái előtt ravasznak hitt komédiát játszó stratégáiktól eltekintve tragikusan tanulatlan, durva, primitív, vérszomjas vadállatok, akiknek egyetlen sikerélménye a sanyargatás, kínzás, gyilkolás. Amíg valaki ezt nem érti, semmit sem ért. Az afgán férfi lakosságnak is van viszont egy nem is olyan vékony, már az utóbbi húsz évben szocializálódott, városi rétege, amely reményt keltő, és most történelmi teendője volna: csatlakozni Mahszúd fiához, aki a hírek szerint fegyveres ellenállást szervez a tálib rémuralommal szemben. Vagy, de ezzel már elkéstek, jelentkezhettek volna azokba a szabadcsapatokba. amelyek Charkint területi kormányzója, SalimA Mazarí parancsnoksága alatt az utolsó pillanatig harcoltak a tálib túlerő ellen. Salimát elfogták - sorsára csak borzongással gondolhatunk. Afganisztán három női kormányzójának egyike volt - az egyetemes emberiség hőseinek egyike lett. Az afgán fiatalok előtt elméletben most itt az alkalom. Megpróbálni tenni azért, hogy létrejöjjön egyszer Afganisztán - idegen megszállás és tálib rémuralom nélkül. Ehhez azonban ott kell maradniuk, ahol szükség van rájuk. Otthon. Most még nem tudjuk, hogy fognak dönteni, de nekünk tudnunk kell, minek a rémképére mondunk nemet. .
péterx
2021. augusztus 22. 15:36
Lám, lám, csak "orbanizálódik" az EU migrációs-politikája. S ez azért van így, mert Orbán már 2015-ben látta és tudta azt, amit ezek csak most kezdenek kapiskálni...Íme, ismét egy példa az orbáni híresen gyors előre- és lényeglátásra!
kòn bandi
2021. augusztus 22. 14:25
Be kell fogadni mind a 37 milliót ,minden fegyverestől hogy meg tudják magukat védeni egymástól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!