Moszkva repülőgépeket ajánlott fel a távozni kívánó afgánok evakuálásához

2021. augusztus 19. 21:19

Oroszország kész repülőgépeket rendelkezésre bocsátani a hazájukból távozni szándékozó afgánok külföldre szállításához – jelentette ki csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

2021. augusztus 19. 21:19
null

A kabuli repülőtéren kialakult állapotokról szólva a szóvivő rámutatott, hogy „több nyugati ország képtelen megszervezni még a saját diplomatái, katonái és polgári alkalmazottjai evakuálását is, nem beszélve a velük együttműködő afgán állampolgárokról és családjaikról, akik el akarják hagyni az országot, de nincs rá lehetőségük”.

bármennyi afgán állampolgár – beleértve a nőket és a gyermekeket – légi elszállítására bármely olyan más országba, amely érdeklődést mutat a befogadásuk és elhelyezésük iránt” – mondta Zaharova.

Megerősítette, hogy Oroszország nem tervezi kimenekíteni kabuli nagykövetségét

vagy az Afganisztánban tartózkodó állampolgárait. Utóbbiakból mintegy száz szerepel a nyilvántartásban, többségük helyi származású. A kabuli orosz nagykövetség közölte, hogy előkészületek folynak azok repatriálására, akik erre kifejezték igényüket.

Putyin a G20 összehívását kezdeményezi: Draghival és Macronnal is tárgyalt

A humanitárius katasztrófa megelőzésére, az afganisztáni stabilitás helyreállítására, valamint a terrorizmus és a nemzetközi kábítószer-kereskedelem leküzdésére irányuló nemzetközi erőfeszítések összehangolásáról tárgyalt csütörtökön telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök és Mario Draghi olasz kormányfő. Római diplomáciai forrás szerint a G20 soros olasz elnöksége a csoport rendkívüli csúcstalálkozójának összehívására készül.

A Kreml tájékoztatása szerint afgán polgári lakosság biztonsága és a humanitárius problémák megoldása állt Putyin Emmauel Macron francia elnök megbeszélésének homlokterében is.

A felek kifejezték készségüket, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa és a G20 keretében együttműködjenek a béke és a stabilitás megteremtéséért Afganisztánban.

A két vezető emellett megtárgyalt még az iráni nukleáris megállapodással, az ukrajnai és a hegyi-karabahi konfliktussal összefüggő kérdéseket is.Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki csütörtökön líbiai hivatali partnerével Nadzsla Mangussal tárgyalt, majd tartott közös sajtótájékoztatót Moszkvában, üdvözölte, hogy a tálibok kinyilvánították szándékukat a többi politikai erővel folytatandó párbeszédre. Közölte, hogy Oroszország támogatni fogja az összes politikai erőt befogadó tárgyalásokat.

Kifejezte készségét az afganisztáni megbékélésről a „moszkvai formátumban” folytatott tárgyalások felújításra.

E tárgyalásokon 2017 áprilisa óta az afgán pártok mellett Oroszország, Egyesült Államok, Kína, India, Pakisztán, Irán és az öt közép-ázsiai ország vett részt.

Sajtótájékoztatóján Zaharova az országból elmenekült Asraf Gáni afgán elnököt hibáztatta az afganisztáni válsághelyzet kialakulásáért.

Mint mondta, a volt államfőnek az elmúlt három év alatt minden lehetősége megvolt arra, hogy sikerre juttassa az afgán békefolyamatot és az összes etnikai és politikai erőre támaszkodó kormány megalakítását, ám ezt a lehetőséget elszalasztotta.

A tálibok hatalomra kerülését Zaharova politikai realitásnak nevezte

A nemzetközi közösségnek számolnia kell az Afganisztánnal történő kapcsolatépítésben a tálibokkal. A radikális iszlamista mozgalmat Oroszországban hivatalosan terrorszervezetként tartják számon. Zaharova azzal kapcsolatban, hogy a tálibok lekerülhetnek-e a terroristák jegyzékéről, a Komszomolszkaja Pravda rádióadónak nyilatkozva kijelentette: „ez egy olyan kérdés, amelynek eldöntése (az érintettek által meghozandó) konkrét lépésektől és politikájuktól függ. Nem elméletben dől el, hanem a gyakorlatban. Minden a valós cselekedetek alapján méretik meg”.

Vaszilij Nyebenyzja orosz ENSZ-nagykövet a Biztonsági Tanács ülésén kijelentette, hogy

mindenekelőtt az Iszlám Állam és az al-Kaida szervezettel. Kifejezte reményét, hogy az afganisztáni konfliktusban szembenálló felek tartózkodnak az erőszaktól és együttműködnek a rendezés érdekében.

Az orosz külügyminiszter szerint ízléstelen Kínára és Oroszországra mutogatni a kivonulás fényében

Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes az Interfaxnak nyilatkozva meglepetésének adott hangot Josep Borrell nyilatkozatára reagálva, amelyben az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: „nem szabad hagynunk, hogy Kína és Oroszország átvegye az irányítást az afganisztáni helyzet felett”.

 – mondta. Grusko szerint a nyilatkozat azt mutatja, hogy a nyugati országok a történtek után is az utolsó helyre sorolják az afgánok sorsát. Zaharova egyébként bejelentette, hogy Szergej Lavrov külügyminiszter a jövő keddtől Magyarországon, Ausztriában és Olaszországban tárgyal majd.

(MTI)

Fotó: SHAH MARAI / AFP

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Manna Machine
2021. augusztus 20. 12:51
Le kéne baszni egy atombombát erre az országra .
Kvasztics Fedor
2021. augusztus 20. 12:34
Például nekik volt a legnagyobb szerepük a nemzetközi űrállomás felépítésében, kiszolgálásában. De Szíriában sok esetben hatékonyabbak voltak az ISIS ellen. Nem azt mondtam, hogy kiugróan sokszor, csak azt, hogy volt rá példa.
Ronee
2021. augusztus 20. 07:44
Srácok ez semmi más mint Putyin remek humor érzékének a bizonyítéka #)) Látja, hogy mit össze balfaszoskodik az usa meg az eu meg a nato és odaszúrt nekik egyett....ennyi...;) Kurva nagy fricska... Nézzétek meg a videot ahol biden eltéved a fehérház kertjében....áhhh besírtam rajta 8)))
neociprióta
2021. augusztus 20. 07:01
vagyis az oroszoknak esze ágában sincs befogadni tömegével afgánokat.....a szokásos játék .....DDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!