Maláriagyógyszereket is tesztel a koronavírus ellen a WHO

2021. augusztus 11. 21:19

Rövidesen megkezdi három, más betegségek ellen alkalmazott szer – az artesunat, az imatinib és az infliximab – Covid-19 elleni kezelésre való hatékonyságának klinikai tesztjét az Egészségügyi Világszervezet (WHO) – jelentette be szerdán Genfben az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete.

2021. augusztus 11. 21:19
null

„Örömmel jelentjük be a Szolidaritás Kísérlet nevű vizsgálat új szakaszát, amelynek során három gyógyszerrel – a malária súlyos formája ellen alkalmazott artesunattal, a bizonyos daganatos betegségek kezelésére használt imatinibbel és az immunrendszer zavarainak kezelésére alkalmazott infliximabbal végzünk kísérletet” – közölte sajtótájékoztatóján a WHO főigazgatója.    

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz elmondta, hogy a három gyógyszert egy független szakértőkből álló csoport választotta ki.

Közölte, hogy a kísérleteket 52 ország több mint 600 kórházában végzik majd. „A múlt héten a kétszázmilliomodik Covid-19-fertőzöttet jelentették a WHO-nak, mindössze hat hónappal azután, hogy a világban elérték a 100 milliós határt. Azt is tudjuk, hogy a tényleges szám ennél jóval magasabb” – hangsúlyozta a főigazgató.    

„Mindnyájunktól függ, hogy elérjük-e a 300 millió fertőzöttet, és milyen gyorsan. Ha a jelenlegi tempó folytatódik, a jövő év elején meghaladhatjuk a 300 millió bejelentett fertőzöttet” – tette hozzé Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, aki szerint ezen változtatni lehet, ha a világ összefog.    

A WHO-t egyre jobban aggasztja az az általa erkölcsi botránynak minősített tény, hogy míg a gazdag országok vakcinakészleteket halmoznak fel, a fejlődő országokban gondot okoz a legveszélyeztetettebb rétegek beoltása is.    

A gyógyszerek kipróbálására indított új klinikai kísérletekkel a WHO újabb eszközöket keres egyebek mellett a Covid-19 okozta halálozási arány és a kórházi ápolás időtartamának a csökkentésére. A WHO tavaly indította el a Szolidaritás Kísérletet. A 2020 októberében nyilvánosságra hozott elsődleges eredmények szerint a 13 ezer paciens körében vizsgált négy szer – a remdesivir, a hidroklorokin, a lopinavir és az interferon – csak kis hatással volt, vagy semmilyen hatást nem gyakorolt a globális halálozásra, a kórházban ápolt betegek lélegeztetőgépes kezelésére és a kórházi ápolás időtartamára. A végleges eredményeket a tervek szerint szeptemberben teszik majd közzé – közölte a WHO igazgatója.

(MTI)

Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. augusztus 12. 16:25
Csak az Ivermectin, az ne kerüljön szóba, helyette elterelésként más malária ellenes szerek.
patkánynak sem nevezhető férgek
2021. augusztus 12. 08:32
"Maláriagyógyszereket is tesztel a koronavírus ellen a WHO" Jön rögtön 10 mínusz. "Maláriagyógyszereket is tesztel a koronavírus ellen a Oroszország" Jön rögtön 25 lájk. Ez egy ilyen oldal. :D
-Zsolt-
2021. augusztus 12. 01:50
Lassan már a Kalmopirin is hatásosabb lesz, mint a Sinofarm.
Andilla
2021. augusztus 11. 23:59
Esse értem. Ad eggy: úgy láccik, Tejbegrízusz drukkol, hogy meglegyen a 300 millió - he?? Ad kettő: mér csak most jutott ez az eszükbe, másfél év után, amikor már sokkal korábban is lehetett tudni, ahogy azokban az országokban, ahol malária ellen szednek gyógyszert az emberek (kötelezően, gondolom én), ott sokkal kevesebben betegszenek meg kovidba? Ad három: a bűnöző Tejbegrízusz hogy lehet eggyáltalán a véháó feje, ha nem is orvos? Mér hallgat bárki is erre a pasira járványügyben, amikor a saját országában több kolerajárványt is eltussolt, emberek pedig haltak meg?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!