Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Lövöldözés volt a kabuli reptér kapujánál, egy ember meghalt

2021. augusztus 23. 07:46

A Bundeswehr szerint a tűzharcba amerikai és német katonák is belekeveredtek, de nekik nem esett bajuk.

2021. augusztus 23. 07:46
null

Tűzharc bontakozott ki hétfő reggel a kabuli repülőtér északi kapujánál az afgán biztonsági erők és ismeretlen támadók között, egy afgán biztosági meghalt, és hárman megsebesültek – tájékoztatott a Twitteren a német hadsereg. A Bundeswehr szerint a tűzharcba amerikai és német katonák is belekeveredtek, de nekik nem esett bajuk.    

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Asraf Gáni elnök előzőleg elmenekült az országból.    

A nemzetközi koalícióban részt vevő országok és más államok a kabuli reptérről repülőgépekkel menekítik ki saját állampolgáraikat, és azokat az afgánokat, akik ottani missziójuk során együttműködtek velük, és a tálib hatalomátvétel miatt most veszélyben érzik az életüket. A repülőtéren napokon át káosz uralkodott. A légi kikötőn belül a koalíciós katonák – elsősorban amerikaiak – próbálják fenntartani a rendet, kívül pedig a tálib fegyveresek.    

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy dzsihadisták támadást intézhetnek a reptér ellen, és folyamatos fenyegetésről van szó. Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet merényletre készülhet ott.

(MTI)

A kép illusztráció. Forrás: MTI/EPA-EFE/Spanyol védelmi minisztérium

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap Bender
2021. augusztus 23. 18:14
A retkeslábúaknak ideje lenne bemutatni a régi szovjet csodafegyvert. A szovjet-kínai határvillongások idejéből származó hír a csodafegyverről: a határ mentén békésen arató szovjet kombájnok sortüzet lőttek a betolakodó kínai csapatokra, miután visszavonulásra késztették az agresszort, felszálltak és visszarepültek támaszpontjukra.
iIonah
2021. augusztus 23. 12:47
Időnként olyan érzésem van, hogy a tálibok nagyon jól szórakoznak.
Vakfolt
2021. augusztus 23. 10:25
Kabuli kanbuli.
barnabibambi
2021. augusztus 23. 09:21
A talibánoknál pattog a labda! Nem értem hogy miért nem zavarják haza azokat akik beakarnak jutni a repülőtérre és el akarnak menekülni a felelősségrevonás elől.Tehát hazazavarni őket és elfogynak a bent levők és az utolsó gyilkos horda is hazamenne nyugatra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!