Kerítést épít az illegális migránsok ellen Lengyelország

2021. augusztus 27. 22:44

A lengyel hadsereg megkezdte pénteken az illegális bevándorlók feltartóztatását célzó, három méter magas határkerítés építését a fehérorosz-lengyel határon Zubryca Wielka térségében.

2021. augusztus 27. 22:44
null

Ez a 180 kilométer hosszúra tervezett akadály lesz hivatott biztosítani Lengyelország Fehéroroszországgal közös határát. Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettes a Radio 24 helyi rádió műsorában nyilatkozva ezzel összefüggésben arról számolt be, hogy naponta 100-250 határsértést kísérelnek meg a közös határon. Hangsúlyozta, hogy minden rendelkezésre álló műszaki eszközzel fel kell tartóztatni a Fehéroroszország felől érkező migránsáradatot.    

– mondta Wasik. Úgy fogalmazott, hogy a lengyel kormány biztosítja a pénzt „a szuper-átjárhatatlan határhoz”. Mindemellett hozzátette, hogy Lengyelország keleti határát az EU már így is a legszigorúbban őrzött szárazföldi határok között tartja nyilván. Christian Wigand, az Európai Bizottság (EB) szóvivője a PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a határkerítés „jó ötlet lehet”. Mindazonáltal úgy fogalmazott, hogy határvédelmi intézkedéseknek összhangban kell lenniük az alapvető emberi jogokkal és az unió bevándorlási szabályaival. Hozzátette, hogy ez ügyben Brüsszel megbeszéléseket folytat Varsóval.    

Wigand hangsúlyozta, hogy az EU elfogadhatatlannak tartja a területére más államokon keresztül irányuló illegális migrációt.

Egyben kijelentette: az EB határozottan elutasítja azokat a próbálkozásokat, hogy embereket politikai célokra használjanak fel. Lengyelország és az EU is azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy szándékosan engedi át a migránsokat az EU irányába, válaszul a rezsimje elleni nyugati büntetőintézkedésekre.    

Az utóbbi időben nagy sajtófigyelmet kapott egy nagyjából 24 fős migránscsoport, amely több mint két hete a lengyel-fehérorosz határon rekedt. Az Usnarz Górny lengyel község közelében, a fehérorosz oldalon táborozó migránsok nem kívánnak Fehéroroszországban maradni, Lengyelország pedig nem hajlandó befogadni őket. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök korábban kijelentette: a menedékkérők befogadása egyet jelentene azzal, hogy engedtek Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök „zsarolásának”.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/PAP/Artur Reszko

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
neociprióta
2021. augusztus 30. 06:41
nagy a csend az ukrán falllal kapcsolatban, mikor folytatják és hol végződik majd????
ambaracurjan
2021. augusztus 28. 23:46
Balliberálisék feltűnően hallgatnak a témáról mint szar a fűben.
DoomGuy
2021. augusztus 28. 12:24
"Wigand hangsúlyozta, hogy az EU elfogadhatatlannak tartja a területére más államokon keresztül irányuló illegális migrációt." Mi a kurva anyád? Eddig nem erről papoltatok szemetek!
kunfia
2021. augusztus 28. 11:15
Lukasenka zsarolja a testvéri lengyel népet,Orbán meg nem segít a barátját meggyőzni,hogy a lengyel barátot ne zsarolja. Jó barát ez az Orbán,akinek ilyen barátja van,már ellenségre sincs szüksége. Persze,Viktorunk minek segítsen,hiszen azért nem jár pénz,amit a világon legjobban szeret.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!